Isoja määriä


Olen ollut vajaat kaksi viikkoa mökillä. Tiina, Timppa ja koirat kertoivat tulevansa tänne vapun viettoon ja minäkin halusin tulla harvinaisen aikaisin heidän seurakseen.

Neljä lajia olen nähnyt isoimpina esiintyminä kuin kohdalleni on koskaan osunut. Aloitetaan pienimmästä:

030518_5919-23.5. Peltojoen sulan reunalla oli 15 isokoskeloa. Suurin osa oli koiraita, mutta joukossa oli 5 naarastakin. Hieno näky.

040518_6221-230.4. Rahkolan kylässä, Heikkilän mutkan pelloilta laskin 64 joutsenta. Kaksi päivää myöhemmin lintuja oli paikalla tuplaten. Yritin kuvata lintuja panoraamaa varten, mutta ei siitä tullut kelvollista näytettävää. Lintuja oli näkyvillä 110-120 yksilöä. Pelto on aaltoileva ja joutsenia jäi varmaan kumpujen katveisiin. Pari päivää myöhemmin joutsenet olivat jatkaneet matkaansa.

4.5. Kävin taas Satosuolla. Näin siellä kiertelmässä noin 40:n kapustarinnan parven. Se oli mielestäni jo paljon. Seuraavana aamuna oli tornien taisto. Olin hereillä hyvissä ajoin, mutta mökin lämpömittari oli jämähtänyt reilusti pakkasen puolelle. Kadutti, että en ollut ottanut mukaan talvivaatteita. Tiesin, että paikalla seisoessa heti aamulla olisin palellut horkassa. Olin Lautajärven tornissa puoli kymmenen aikoihin. Kuulin, että Tammelinin Hannu oli käynyt tornille tullessaan laskemassa kapulat: 450 lintua. Kaksi kertaa parvi nousi ilmeisesti petojen peloittelemana tornista nähtäväksi. Uljasta katsottavaa putkella, mutta kaukana kuvausetäisyyden ulkopuolella.

Koko aamun paikalla olleet kertoivat parin kymmenen metrin päässä olevasta luhtakanasta, joka oli äännellyt pitkin aamua ja näyttäytynytkin pari kertaa. Ei vain äännellyt eikä näyttäytynyt, kun olin paikalla. Monena keväänä tornilla käydessäni olen kuullut kaulushaikaran huhuilua, mutta nyt näin sen ensimmäisen kerran, kun se teki pienen kierroksen paikkaa vaihtaessaan. Ensimmäinen näköhavainto Suomessa.

060518_6244-25.6. Kävin vielä kerran Satosuolla. Lehtolan kylässä kahdella pellolla olivat leskenlehdet nousseet kukkimaan. Niitä oli tuhansia, jos ei kymmeniä tuhansia.

PS. Mökillä on alkanut pönttövalinnat ja -riidat, Kirjosiepot sekä sini- ja talitiaset käyvät tarkistamassa pönttöjä ja jo vähän nahistelevatkin niistä.

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s