Hienoja ja onnettomia luontohaviksia


Aloitetaan niistä onnettomista: Minulla on mökkiniemessä puolen hehtaarin tontilla 10 linnunpönttöä. Kahdessa on asukkaat. Kaksi kirjosieppoparia ruokkii jo poikasiaan. Kahdeksan muuta pönttöä ovat tyhjillään. Tiaisista ei näy pyrstöäkaan. Peipot ja mustarastaat laulavat vielä soidinta. Missä lie naaraat ovat.

260517_1003Jotain mukaavakin lintumaailmassa on. Tontin nurkassa on tiheä nuori kuusikko, joka jätettin viime talven hakkuiden ulkopuolelle. Hippiäisiä on paljonkin lähialueen kuusikossa, mutta ensimmäistä kertaa ne ovat ottaneen majapaikakseen tontin kuuset. Olen kuullut melkein päivittäin ne ja kerran soittanut atrappia, johon sain välittömän vastauksen, mutta kameran eteen en niitä ole vielä saanut.

Muutama päivä sitten Pöykynlahden joutsenet toivat vuosia käyttämästään pesäallikosta neljä poikasta näytille Pyhäjärven puolelle.

290517_1288Pari miellyttävää havaintoa nisäkäsmaailmasta: tänä aamuna istuin terassilla aamumarlborolla. Näin, että mustikanvarpujen joukossa liikkui joku. Pidin ensin veijaria edellämainuttuina kirjosieppoina, mutta sitten varpujen seasta nousi silloin tällöin kärpän pää. Ensimmäinen mökkihavis. Veikko pyysi parin vuoden takaisen valasretken jälkeen kertomaan luontokuvaajaystävälleen terveiset, että luonnontarkkailija voitti luontokuvaajan. Niin minullekkin kävi tänä aamuna. Ei tullut mieleenkään lähteä hakemaan kameraa muutaman metrin päästä. Istuin vain paikallani ja seurasin kärpän touhuja.

Juhannusaattona kävimme tyttären ja vävykanditaatin kanssa järven toisella puolelle olevalla kokolla ja samalla tuttavien mökillä. Kotimatkalla Soukan tienhaarassa tien yli jolkutteli ahma. Olen asunut yli 40 vuotta pohjoisessa ja siitä suurimman osan Lapissa ja kävellyt ja hiihtänyt siellä tuhansia kilometrejä. Ahmaa ei vain ole tullut siellä vastaa. Elis siis piti saada Keski-Suomessa Saarijärvellä. Ei havainto ole mitenkään tavaton. Täällä on ilmeisen vahva ahmakanta, jotka jo pesivät ja saavat poikasia täällä.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s