Mitä kuvassa oikein on?


Laitoin alla olevan kuvan Facebookiin. Kuvatekstissä kerroin, että linnut ovat suosirrejä ja joukossa on yksi tylli. Muuan kaverini tiedusteli näinkö kuvassa olevan tyllin vasta kuvaa suurentaessani vai jo kuvatessani esimerkiksi erilaisesta lentotyylistä.

_DSC6343Tylli on vaikea erottaa feissarinkin kuvasta, josta sitä ei saa riittävän suurta näytölle. Kerroin jo kuvatekstissä missä lintu on. Tein kuvasta sinne osasuurennoksen, jossa tyllin huomaa selvästi. Minä huomasin tyllin kuvia katsoessani ja hakiessani eri vaihtoehdoista mahdollisimman suurta tarkennusaluetta.

_DSC6343-2Alkutilanne oli se, että kävimme Vadsøssä ostamassa kirjaston viereiseltä huoltoaasemalta take away kahvit ja pullat. Norja on normaalisti kiinni sunnuntaisin kahvilat mukaan lukien ja kahvikupin saaminen on joskus työn takana. Viime syksynä ajoimme Skaidista Karigasniemelle sunnuntaina löytämättä ainoatakaan paikkaa Norjan puolelta, josta kahvia olisi saanut. Kalastajan Majatalosta tullin jälkeen sitä sitten saatiin. Palataan Vesisaareen.  Ajoimme huoltsarin taakse rantatörmälle nauttimaan kahveistamme. Huomasimme heti suosirrit ja tyllit ja niitä tuli koko ajan lisää. Myöhemmin sitten isosirrejä ja punakuireja. Kahvit saivat jäädä ja aloimme kuvaamisen.

Jossain vaiheessa sirrit pelästyivät jotain ja nousivat lentoon. Kuvassa on vain osa sirriparvesta, joka teki pienen kierroksen meren yllä ja palasi sitten ruokailemaan.

Tuttu juttu. Nopeissa tilanteissa ei aina ehdi nähdä mitä tuleekaan kuvanneeksi. Moni asia paljastuu vasta tietsikan näytöltä. Tämäkin sirrien kaarros kesti alle kymmenen sekunttia, josta oman aikansa kaappaa kameran tähtäimen saaminen silmän kohdalle ja kameran tarkentuminen kuvattavaan kohteeseen. Keskittyminen on kuvaamisessa ja moni olennainenkin asia jää siinä vaiheessa huomaamatta. Tällä reissulla Slettnesissä kuvasimme kapustarintoja majakan takaisella nummella. Molempien kortille tallentui terävyyvalueen rajoilla, mutta sen ulkopuolelle ollut pikkusirri, jota kumpikaan ei ollut kuvatessaan huomannut. Focus oli kapuloissa.

Tutuinta lie tyhjän, väpättävän oksan kuvaaminen, jolta lintu on lentänyt jo kauas. Niitä on tullut kuvattua vuosien varrella satoja jos ei tuhansia.

Lintujen tarkkailu ja niiden olemassaolosta nauttiminen ja miksei kuvaaminenkin on rauhallisempien tilanteiden asia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s