Sohvapinnoja


Olen asunut nykyisessä asunnossani 15 vuotta. Minulla on olkkarin ja keittiön ikkunoista hyvä näkymä Kemijoelle Ouunaskosken yläpuolelle. Lehdettömänä aikana itse jokikin vilahtelee sieltä täältä, mutta kesällä siitä ei näy vilaustakaan.

Muuttoaikana pystyn koti-ikkunastani tekemään satunnaisesti varsin mielenkiintoisia lintuhavaintoja. En ole kaiken aikaa nenälläni tahraamassa ikkunoita, mutta silloin tällöin vilahtaa silmiin jotain maininnan arvoista. Kiikari ei ole käden ulottuvilla, mutta 5-10 sekunnin päässä. Joskus olen pitänyt putkeakin jalustalla, mutta lintujen saaminen siihen on sen verran hidasta, että ne ehtivät mennä menojaan ennen kuin olen saanut kaikki suojukset pois linssien edestä. Linnut ovat vain hetken näkyvissä ennen kuin lentävät kiikarin tavoittamiin.

Olen alkanut kutsua haviksia sohvapinnoiksi. Iso osa kotoa tehdyistä havannoista todella tulee sohvalla istuen tai sillä maaten.

Mielenkiintoisia ovat tähän aikaa vuodesta petolinnut. Viime talvena sohvapinnaksi lensi monta kertaa varpushaukka, joka kierteli tarkkailemassa Aluehallintokeskuksen puistoa. Useamman kerran olen nähnyt ikkunasta muuttohaukan. Hienoin havainto siitä oli joitakin vuosia sitten. Istuin parvekkeella ja haukka lensi silmieni korkeudella Korkalonkatua pitkin eteläänpäin 10-15 metrin päästä. Eikä kamerasta  tietoakaan.

Juttelin vappuviikonloppuna Veikon kanssa ja tuli puheeksi olenko pannut sohvapinnat ylös. Eipä ole listaa niistä. Olisi ehkä voinut laittaa ne ylös. Montakymmentä lajia haviksia varmaan kertyisi.

Eilen aamulla silmiin osui hanhiaura. Kipaisin kiikarin ja havis muuttui aivan muuksi: Merimetsoja muuttomatkalla todennäköisesti jonnekkin Pohjois-Norjaan ja aurakin hajosi parveksi. En ehtinyt laskea lintuja tarkkaan, muttaan arvioni on, että parvessa oli 25 lintua.

Allaoleva kuva merimetsoista on kuvattu Tromssassa lokakuussa 2013. Merimetsoja kerääntyy kaupungin keskustan tuntumaan pesimäajan ulkopuolella. Kuva on otettu Ishavskatedralin alapuolelta. Taustalla on kaupungin keskusta ja satamaan tulossa Hurtigruten-alus Richard With, joka on nimetty varustamon perustajan mukaan.

081013_0953-2

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s