Hommia kesäksi


Maaliskuussa Rainer kävi kaatamassa viime kesänä sovitun mukaisesti puita mökkitontilta. Puolen hentaarin alalta kaadettiin 50-60 runkoa. En käynyt lauantaina kantoja laskemassa, mutta sitä luokkaa ne ovat. Kaikki tapahtui niin pikaisesti (noin kolmessa viikossa), että en ehtinyt näkemään puita lanssissa. Naapurien kertoman mukaan osa koivuista oli ollut tyvilahoja, mutta suurin osa terveitä puita. Kesällä katselimme Rainerin kanssa mitä kaadetaan. Sovittiin joitakin puita joihin ei kosketa, mutta muutoin työ jäi ammattimetsurin hoteisiin. Vielä ennen homman aloitusta Rainer soitti ja kysyi onko minulla vielä toivomuksia. Kerroin, että hän pihaharvennuksiin erikoistuneena metsurina on paljon parempi asiantuntija kaatosuunitelman tekemiseen kuin minä – anna mennä vain. Lauantaina kävin katsomassa mitä tontilla on tapahtunut. Kaikki oli tapahtunut sen mukaan minkä olin itsekin ajatellut. Hyvää työtä hän teki.

Allaolevassa kuvassa se paikka johon silmän on kauimmin totuttava. Varaston takana oli melkein läpipääsemätön tureikko, jossa kasvoi vain vanhoja koivuja ja jotain pensaikkoa. Nyt se on paljon avarampi. Arto ja Tuulakin kiittelivät, että heidänkin pihaansa pääsee aurinko paremmin paistamaan.

_DSC2169Männikkökankaaltakin on kaadettiin tuhtisti puita ja piha muuttuu paljon avarammaksi ja valoisammaksi. Siihenkin vaatii hetken aikaa tottuminen. Joka paikka on täynnä hakkuujätettä. Arto ja Tuula ovat jo käyneet hakemassa ylläolevan kuvan alueelta tuhdimmat koivun oksat polttopuiksi. Loput saavat jäädä sinne maatumaan ötököiden hyödynnettäviksi; siellä kun ei kukaan kulje. Sekä Arto että Enssi tiesivät joitakin henkilöitä, jotka voisivat hakea mäntyjen oksista polttopuuksi kelpaavat itselleen. Minulla on lähiajoiksi aivan nokko poltettavaa ja lisäksi helpottaa minun ensi kesääni, jos joku vie niitä vähemmäksi. Loppujen korjaamaminen on alkukesän urakka. On ollut puhetta niiden viemisestä Kurensaaren sillan pielessä vuosittan poltettavaan juhannuskokkoon.

_DSC2171Kaikki lahot koivut, jotka eivät vaaranna rakennuksia jätettiin pystyyn. Lisäksi iso osa koivuista katkaistiin metrin, puolentoista kantoihin ötököiden järsittäväksi.

Lähiaikoina alkaa sitten rakennuksien remontti. Kaikki on katsottu jo viime kesänänä. Mökin katto on pieneltä osin notkahtanut. Siltä alueelta katto revitään auki ja kattotuolit korotetaan. Saunan pylväiden lahoamassa olevat tyvet uusitaan ja saunan alla olevia betonipylväitä suoristetaan. Lisäksi muuta pikkuhommaa. Tietää taas rahan menoa urakoitsijan syksyisen arvion mukaan 6-7000 euroa. Takkiin tuli puukaupassakin. Erikoistuneiden metsurin ja traktorimiehen (kuljetti rungot lanssille) palkkiot eivät riitä lähellekkään kattamaan puunmyyntituloja, mutta enhän sitä ansaintamielessä tehnytkään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s