Ruskarekellä


Jokavuotinen ruskaretki tänä vuonna pari päivää normaalia pidempänä. Optimistin kanssa oli tapaaminen Hetassa Jussan Tuvassa, jossa oltiin ensimmäinen yö. Syötiin todella maukas rautuannos ja painuttiin hyvissä ajoin nukkumaan. Varhain aamulla lähdettiin matkaan. Minun Sitikkani jäi hotellin pihaan ja reissua jatkettiin Optimistin autolla.

Alkumatkalla ei voinut puhua ruskaretkestä. Ruskaa ei ollut ja lehtiruoste oli  pudottanut koivujen lehdet aikoja sitten. Lähellä Altaa alkoi ruskaa näkymään.

20160910_113133Ensimmäinen pysähdyskohde oli Juhl´s hopeatakomo Kautokeinossa. Vaikuttava paikka, jonka rakentaminen on vienyt 50 vuotta. Paikassa järjestetään opastuskierroksia, jossa on mahdollista saada opastus suomenkin kielellä. Meille sattui oppaaksi perustajien tytär, joka puhui niin ymmärrettävää norjaa, että minäkin ymmärsin lähes kaiken. Isä ja äiti ovat liian vanhoja toimimaan enää aktiivisesti yrityksessä, mutta heidän henkensä ja ajatuksensa ovat edelleen yrityksen toiminnan perusta. Kannattaa käydä katsomassa ja kuuntelemassa.

100916_8927-3Seuraavaksi oikeastaan retken tämän mutkan tarkoitus. Olemme molemmat käyneet Altassa monta kertaa. Kummallakkin on jäänyt käymättä Hjemmeluftin alue, jossa on yli 3000 kivipiirrosta usean tuhannen vuoden takaa. Aluetta kiertää 3 kilometrin reitti. Osa kivipiirroksista on värjätty joskus 1970-luvulla, muttta nyt värjäyksiä ollaan pikkuhiljaa poistamassa. Autenttisuus palaa, mutta piirrosten jälkien näkyminen vaikeutuu, jos valaistus ei ole sopiva.

Matkaa jatkettiin yöksi Skaidiin Sennalandetin upean tunturiylängön kautta. Tarkoitus oli laittaa tähän pari videopätkää, mutta toiminnon saamiseksi olisi pitänyt maksaa USD 35 lisää palveluun Olkoon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s