Varangilla


Eilinen päivä vierähti vuonon rantoja kolutessa.

Varangerbotnin ja Vardøn välillä näimme 13 merikotkaa, mutta muuta ihmeellistä siellä ei näkynyt. Tähän aikaan vuodesta pitäisi näkyä ainakin merisirrejä, mutta kahteen päivään emme ole nähneet ensimmäistäkään. Vadsøssä oli pari noin viidenkymmenen linnun parvea allihaahkoja.

Muutama kilometri ennen Vardøtä maisema peittyi nousevaan merisumuun. Kaupungissa ei enää nähnyt omaa kättään pidemmälle. Havistelu jäi sikseen.

Optimisti oli kuullut kollegoiltaan hienosta muistomerkistä. Vardø oli 1600-luvulla Norjan noitavainoisin paikkakunta. Siellä joutui oikeuteen yhteensä 135 ihmistä; 111 naista ja 24 miestä, joista noitina poltettiin 91: 77 naista ja 14 miestä  Kaikista heidän ”oikeudenkäynneistään” on olemassa tarkat dokumentit. Saaren itäosassa, kirkon vieressä on Steilneset-muistomerkki kertomasta heistä. Muistomerkin sisällä on kerrottu jokaisesta vainon uhrista heidän syytteensä ja mestaustapansa norjaksi. Tilan sisällä on saatavilla englanniksi samat tiedot, jotka voi jokainen ottaa mukaansa. Vaikuttava paikka, jossa kannattaa käydä.030516_4779-3

Tänään oli vuorossa Varangin niemimaan pohjoisosa, jossa kumpikaan meistä ei ollut ennen käynyt. Vaikkei reissulla olisi näkynyt ensimmäistäkään lintua, siellä olisi kannattanut käydä jo maisemien takia. Tie kulkee monta kymmentä kilometriä tunturiylängöllä, jossa vielä on täysi talvi. Tie Båtsfjordiin kulkee pidemmän matkan ylängöllä. Berlevågiin ajetaan merentatatietä melkein kuumaisemassa.

Pysähdyimme siellä ensimmäistä kertaa Kjølnes:n majakalla. Kannatti. Vuodareita tippui roppakaupalla: suula, riskilä, ruokki, pikkuruokki, alli, mustalintu, merikihu, isolokki, kuikka ja jääkuikka. Linnut olivat putkietäisyydellä ja niin kaukana, että niistä ei järkeviä, julkaisukelpoisia kuvia saanut.040516_5471-3

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s