Petopäivä


Tänään ajelimme Inarista Nuorgamiin. Huomenna alkaa Varangin vuonon ja niemimaan koluaminen.

Optimisti ei ole koskaan ajanut Karigasniemen ja Utsjoen väliä. Halusin esitellä hänelle yhden upeimmista suomalaisista ajoreiteistä. Ne, jotka ajavat suorinta tietä Inarista Utsjoelle, eivät tiedä Tenon laaksosta mitään. Utsjoelta itään maisemat latistuvat ja sitä ennen ne ovat todella jylhiä.

Tänään oli oikein kunnon petopäivä. Pyörähdimme loman takia suljetulla Neljän tuulen tuvalla. Taviokuurnia ja järripeippoja oli piha täynnä. Lähtöä tehdessämme näimme ensimmäisen päivän kuudesta piekanasta. Tuulihaukkoja yhytimme kolme, yhden merikotkan ja yhden hiiripöllön.

Nuvvuksen jälkeen onni potki isoilla saappailla. Näimme kahden piekanan nousevan tien vierestä lentoon ja laskeutuvan muutaman sadan metrin päähän uudestaan. Linnut maastoutuvat hyvin pälvipaikoille emmekä huomanneet niitä kuin vasta hetki ennen niiden olinpaikkaa, jolloin ne lähtivät lentoon. Koiras auton oikealta puolelta ja naaras kiersi nokan edestä auton vasemmalle puolelle. Minulla oli kädet ratissa ja jalka jarrulla. En ehtinyt saada kameraa edes käteeni ennen kuin haukat olivat jo auton takana. En ole koskaan aikaisemmin nähnyt piekanaa muutaman metrin päästä. Optimistin kamera rätisi sarjaa ja haukka lähimmillään nippa nappa sopi kuvaan.piekanapie

Päivän viimeinen piekana löytyi, kun ajoimme majoittumisen jälkeen Pulmakjärven tien päästä päähän. Järven eteläpäässä oli sen verran sulaa, että sinne oli ennättänyt jo kymmenen merihanhea ja kolme metsähanhea. Neljä varhaista kapustarintaakin löytyi.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s