Lumikenkäilyä


Ostin pari viikkoa sitten paikallisen urheiluliikkeen loppuunmyynnistä lumikengät. Olen jonkun kerran vuokrannut kenkiä. Asiantunteva myyjä suositteli ostamaan seitsämänkymmentä kiloiselle miehelle satakiloiselle tarkoitetut kengät. Hikoilisin kuulemma vähemmän niiden kanssa.

Olemme olleet perjantaista asti Äkäslompolossa ja kaksi kertaa olen niitä kokeillut. Kävimme kuvaamassa karoja Kesänkijoen varressa. Yhytimme kuusi lintua, enemmänkin niitä todennäköisesti oli. Kunnon kuvia siltä reissulta ei tullut. Lumikengät osoittivat toimivuutensa. Metrisessä hötylumisessa hangessa kengät upposivat vain 3-4 senttiä. Samassa paikassa oli joku muu ollut todennäköisesti samalla asialla oletettavasti latukäyttöön tarkoitetuilla suksilla ja rämpinyt 20-30 senttiä syvällä hangessa.

Tiistaina kävimme Äkäsmyllyllä kuvaamassa karoja ja lapintiaista. Siellä käydessä kengät saivat jäädä autoon. Muutaman käyttökelpoisen kuvan sain.

kuerj1pieSeuraava kokeilu oli Kuertunturin laella. Sinne johtaa kirkon läheltä lähtevä kovaksi tallattu lumikenkäilyyn tarkoitettu reitti. Noustessa ja laskeuduttaessa selvisi pelkästään kenkäpelissä ja lumikengät saivat roikkua reppuun kiinnitettynä. Laella tuuli oli pakannut lumen sen verran tiiviiksi, että lumikengät juuri jättivät jäljen hangen pintaan. Optimistin ottama kuva.

SONY DSC
SONY DSC

Sunnuntaiaamuna saimme herätyksen, jonka varmaan muistan kauan. Kuuden maissa havahduin ovelta kuuluvaan koputukseen, joka koko ajan koveni. Menin katsomaan ovi-ikkunasta ja siellä seisoi nuori mies paitasillaan ilman pipoa ja hanskoja. Raotin ovea ja kysyin mikä hätänä. Ainoa vastaus oli, että on kylmä. Kaveri tärisi päästä varpaisiin ja hetken pohtimisen jälkeen päästin pojan sisään. Hän kertoi olleensa Pirtukirkossa kavereidensa kanssa autolla ja eksyneensä heistä. Eksyi sitten vielä lisää. Hän kertoi olevansa ensimmäistä kertaa Lapissa ja olleensa pari viikkoa töissä Ylläskaltion keittiössä. Siellä hänellä oli myös työsuhdeasunto. Osasin arvata, että hän oli kävellyt sinne vievän tienhaaran ohi ja kääntynyt sitten seuraavasta vasemmalle vievälle tielle. Meille päästyään hän oli noin 4 kilometrin päässä majapaikastaan. Pirtukirkko sulki ovensa neljältä ja poika oli ollut kaksi tuntia kesätamineissa ulkona. Sisällä paljastui lisäksi, että hänellä oli vain lyhyet kalsarit. Kertoi, että hänellä oli rahaa taksiin, mutta kännykän akku oli tyhjä. Soitimme pirssin, mutta sen tulo kesti noin 40 minuuttia. Kerkesimme jututtaa kaveria pitkään ja hän kertoi ilmeisen totuudenmukaisesti tarinaansa kun pahimmat vilun väristykset menivät ohi. Aivan fiksu kaveri, joka varmaan seuraavalle kapakkareissulleen osaa pukeutua asianmukaisesti. Nyt oli onneksi pakkasta vain viitisen astetta.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s