Kuvauksia kahlaajalätäköllä


Lainaan röyhkeästi ja tekijänoikeuksista välittämättä Arto Juvosen viimeisessä Luontokuvalehdessä olleen artikkelin otsikkoa. Hevosten laidunmaasta ja pienestä lätäköstä minunkin jutussani on kyse. Minä vain olen päässyt paljon helpommalla.

Tromssan kaupungin kaakkoispuolella on Grindøysundetin luonnonsuojelualue. Tie sinne menee kaupungin keskustasta saaren alla meneviä tunneleita pitkin seuramalla opasteita Kvaløya. Eidkjosenin kylän tiehaaran jälkeen ajetaan vasemmalle 12 km ja siitä käännytään vasemmalle opasteen Tisnes mukaan. Luonnonsuojelualue alkaa heti tienhaaran jälkeen. Alue on laaja, mutta pääsy sinne on monin paikoin estetty rauhoitusalueiden ja maanomistusten takia

Vajaan kilometrin päässä on oikealla talo ja juuri ennen sitä on pikku lätäkkö, paikallisille Hestedamm tämän kesäisessä kuvassa rentukoiden ympätöimänä. Arton artikkelin tavoin sekin sijaitsee viereisen hevostilan laidunalueella. En tarkkaan tiedä onko NOF:n (Norsk Ornitologiske Forening) porukan kanssa sovittu, että hevoset laiduntavat alueellla vasta muuttoajan jälkeen.

130513_0554-1Lätäkkö on melkoinen rarimagneetti. Siinä on havaittu Tromssan alueen huomattavia harvinaisuuksia mm pronssi-iibis, avosetteja, joista molemmista myöhästyin joitakin päiviä. Kuvan palsasirri pysytteli paikalla useamman päivän. Sitä kävi kuvaamassa lukuisa joukko paikallisia orneja. Muutoinkin Tisnes ja Hestedamm on hyvä paikka tavata paikallisia orneja.

Lätäköllä voi kuvata lintuja auton ikkunasta. Linnut ovat lähimmillään viiden metrin päässä. Olen joskus istunut kivellä auton vieressä ja kapustarinta tuli liian lähelle mahtuakseen zoomin sadan millin kuvaan. Paikalla vierailee muutoaikana kahlaajia ja vesilintuja, kapustarintoja, vikloja, suokukkoja, sirreja jne. 150513_1646Lammella käy myös ristisorsia. Ne kestävät autolla ohi ajamisen. Niin valmistautunut et kameroinesi voi olla, että pysäyttäysit auton. Linnut nousevat välittömästi.

Luonnonsuojelualueella liikkuu toki muitakin eläimiä. Riekkoja pääsee helpostikin kuvaamaan, kun tuuri käy. Riekkojen ääniä kuulee aamuisin koko ajan ja ne tulevat aika-ajoin kuvattaviksi. Merihanhet ovat varsin tavallinen kuvauskohde. 150514_4062-2Nisäkkäitäkin paikalla on. Oheinen hirvi on kuvattu Hestedammin kohdalla tien toisella puollella, kun joku sen sieltä huomasi muiden selän takaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s