Rentukoita


Tulimme Optimistin kanssa Pyhälle torstaiiltana. Kaksi päivää on löntöstelty alueella. Olen ollut puhelimessa yhteydessä Keski-Suomeen. Siellä ei sää taida suosia juhannuksen viettoa toisin kuin täällä. Eilen aamupäivällä oli aurinkoista, mutta loppuretken viimeisen tunnin aikana kastuimme ja vietimme pahimpien kuurojen ajan kuusien alla ja yritimme varjella kameroitamme kastumiselta.

Illaksi sää selkeni ja yön vietimme tunturin laella.

Olen retkeillyt Pyhän alueella kymmeniä ja taas kymmeniä kertoja. Tänään kävimme uteliaisuudesta ennenkäymättömässä paikassa Rykimäkurun merkityllä reitillä. Alkumatkan sorastetun taipaleen jälkeen oli mukava kävellä omissa oloissa. Vastaantulijoita ei juurikaan ollut toisin kuin Pyhän kansoitetuimmilla reiteillä, Lasten hihkuilun ymmärtää ja salli, mutta välillä raivostuttaa juhannuksen vieton aloittaneet turhan äänekkäät nuorisoporukat.

Linnustollisesti tähän astinen on ollut pettymys. Mitään ihmeellisempää ei ole näkynyt eikä kuulunut. Eilen kotimatkalla Isokurun laavulla oli Metsähallituksen kyselytutkimus ja lanketteja täyttäessämme kuulimme viiden eri laulurastaan soidinäänet. Liekö naaraista uupelo. Pesintätouhujen pitäisi olla jo täydessä käynnissä.

200615_8588-2Tämän päiväisen makkaranpaisto-, eväs- ja kahvittelutuokion pidimme kattoremontissa olevan Kuukkelin varaustuvan tulistelupaikassa Pyhäjoen rannalla. Kämppä on kaunilla paikalla ja joen rannat ovat rentukoiden reunustamia. Muutoinkin kesän vihreys on tähän aikaan upeimmillaan. Laiskuus yllätti emmekä jatkaneet kiertoreittiä Lampivaaran ja Ametistikaivoksen kautta vaan oikaisimme Luoston ja Pyhätunturin väliselle tielle ja kävelimme kunnon luonretkeilijöiden tavoin viimeiset viitisen kilometriä autolle pikitietä pitkin.

SONY DSC
SONY DSC

Kävin kesäkuun alussa Tromssassa sairastelun takia pari viikkoa normaalista myöhässä. Kahlaajat olivat menneet menojaan. Sekin lintujen takia hukkareissu. Muutoin sain hienoja kokemuksia. Tisnesin luonnonsuojelualueella oli suurin koskaan näkemäni rentukkapelto, josta kuvassa on vain pieni osa. Kuva osoittanee myös sen, että Norjassa ei aina sada ja myrskyä.

Optimisti yrittää oman läppärinsä näytön takaa ylipuhua minua yöretkelle Isokuruun. Nyt siellä saisi kulkea rauhassa ilman ainakaan mittavia ruuhkia. Saapa nähdä onnistuuko.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s