Myöhässä


Olen vuosien ajan käynyt Tromssan seudulla toukokuun puolivälin tienoilla. Kahlaajamuutosta olen päässyt näkemään ensimmäiset muuttajat tai Islantiin, Huippuvuorille tai Norjan pohjoisimmille rannoille muuttavien parvien hännät. Jonkun kerran on osunut kohdalleen ja olen päässyt ihailemaan tuhatpäisiä sirriparvia ja satapäisinä parvina muuttavia kuireja.

KaakuriTänä vuonna reissu siirtyi pakon sanelemana parilla viikolla ja tulin tyhjille rannoille. Olen parin päivän aikana kiertänyt vanhat tutut paikat näkemättä ensimmäistäkään muuttomatkalla olevaa kahlaaja lukuunottamatta joitakin suokukkoja ja punajalkavikloja, jotka mahdollisesti jäävät lähialueille pesimään. Onneksi Prestvannetin kaakkurit pysyvät vuodesta toiseen pesimälammellaan. Kuvassa naaras on ehkä etsimässä pesän paikkaa. Koiras päivysti parin metrin päässä. Paikalla oli jo yksi hautova lintu.

Olemme usein miettineet Rovaniemen ja Tromssan eroa linnunteitse. Illan suussa alkoi satamaan ja oli aikaa googlettaa kaupunkien leveyspiirejä. Rovaniemi sijaitsee pohjoisella leveyspiirillä 66,5 ja Tromssa 70. Olen kartasta sormella seuraamalla ajatellut, että Tromssa on osapuilleen Kaamasen hujakoilla. Ei heittänyt kauaksi. Googlettamalla löytyi kaava kuinka ero lasketaan. Tromssa on 385 kilometriä Rovaniemeä pohjoisempana. Siitä huolimatta täällä on kesä paljon pidemmällä. Lehti on puussa ja useat kukat kukkivat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s