Lintutornilla


Olin toissailtana Saarijärvellä Hautajärven lintutornilla. Siellä oli KSLY:n järjestämä lintuilta.

Lautajärvi on joskus sotien jälkeen maanviljelyskäyttöön kuivatettu järvi, joka sittemmin on ennallistettu hyväksi lintujärveksi. Rantoja kiertävät korkeat kaislavyöhykkeet.Pesimälinnusto on monipuolinen.

Tornissa kävi sen vajaan kolmen tunnin aikana, kun paikalla olin, parikymmentä henkeä. Osa oli lähellä sijaitsevan Keski-Suomen luonnovaraopiston eräopas- ja luonnonhoitajaopiskelijoita. Toivottavasti muistin jälkimmäisen opintosuunnan oikein.

Lautajärvi oli vielä osin jäässä ja ihmettelimme jäälle joutunutta elävää ahventa tornin lähellä. Löysi sittemmini tiensä jäällä hyppimällä tiensä sulaan. Liekö hypännyt alinperin petokalaa karkuun ja joutunut outoon elementtiin.

NuolihaukkaIllan paras havainto oli pulloonsa puhallellut kaulushaikara. Äänen lähteen paikan pystyimme määrittämään melko tarkkaan, mutta kukaan ei koko illan aikana löytänyt lintua näkösälle kaislikosta. Vesilintuja paikalla oli silkkiuikkuja, telkkiä, isokoskeloita, haapanoita ja taveja. Petoja paikalla kävi kolme lajia: sääksi, tuulihaukka ja ja paikalla jo vuosia pesinyt ruskosuohaukkapariskunta. Minulle uusina ”pikkulintulajeina” lötyivät västäräkki, pajusirkku ja mustarastas. Järvellä säännöllisesti pesiviä nuolihaukkoja ei vielä näkynyt, mutta kuvassa on viime kesänä tornista kuvaamani nuolihaukka.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s