Aina vain Satosuolla


En tiedä mihinkä olen kolauttanut kiikarini. Se tarkentaa lähietäisyydelle, mutta kauemmaksi en saa sitä tarkentamaan. Jotain hämminkiä siinä on. Taitaa tulla asiaa kiikarikauppaan.

Kävin isän kanssa joku päivä sitten mökillä ja kävimme moikkaamassa molempia mökkinaapureitamme. Enssillä oli kännykällä otettu kuva selvistä ahman jäljistä. (kävin vielä varmuudeksi googlaamassa), jotka oli otettu noin sadan metrin päässä mökistämme vasta sataneessa lumessa. Viime kesänähän Enssin riistakameraan jäi kaksi kuvaa ahmasta heidän mökkipihassaan.

Olen käynyt yhtä päivää lukuun ottamatta Satosuolla. Tänään oli pitkästä aikaa hyvä havistelupäivä. Kova, kylmä tuuli pakotti välillä pitämään putkesta jalustoineen kiinni, ettei se oli kaatunut. Välillä heitti ilmaan muutaman lumihiutaleen.

Paikalla olivat myös paikan ehkä ahkerin havainnoija Hannu ja kaverinsa Hilkka.

tundrahanhi, lalujoutse, kurkia ja töyhtöhyyppiäMäärällisesti eniten paikalla oli töyhtöhyyppiä. Tiiraan ilmoitimme 400 yksilöä, mutta useassa parvessa lintuja lienee ollut 500-600. Joutsenet olivat vähentyneet emmekä välittäneet niitä laskea, muutama kymmenen. Pikkujoutsen viihtyy edelleen paikalla. Minulle vuoden uusiksi lajeiksi tuli hiirihaukkapari, joka näyttäytyi kaksikin kertaa. Silmiemme edessä pesänvarauspuuhissa vanhaan variksen pesään oli tuulihaukkapari. 3 kapustarintaa viihtyi hyyppäparvissa ja 4 taivaanvuohta lenteli soidintaan. Sepelkyyhkyjä oli jo puolentoistasataa. Oheiskuvassa, joka on otettu sunnuntaina hävyttömän kaukaa, on kurkien, joutsenten ja hyyppien seurassa 2 tundrahanhea.

Hiirihaukkojen(?) lentoon pöläyttämässä hyyppäparvessa oli tiheässä muodostelmassa 21 kottaraista. Hannu kertoi havainneensa, että kottaraiset viihytvät muuttoaikaan ainakin täällä hyyppien seurassa.

3 thoughts on “Aina vain Satosuolla

  1. Taas täällä häiriköin. Kiikarista tuli mieleen, että mitä suosittelet kiikarin zoomiksi? Pitäisi hankkia kiikarit, mutta ei tiedä ottaako 8x vai 10x ? Onko noilla merkittävää eroa? Ei ole kaukoputkea niin isompi kerroin houkuttelee, mutta onko se yleiskäytössä sitten hankala?

    • Moi Vesa. Et sinä häiriköi. Eniten käytetyt kiikarit lienevät 8×42 tai 10×42. Jälkimmäinen luku tarkoittaa etulinssin halkaisijaa, joka vaikuttaa valovoimaan. Suurennuskerroin vaikuttaa kiikarin painoon, mutta sillä ei ole merkitystä, muutamia kymmeniä grammoja. Molemmat vaikuttavat hintaan. Omani on, samoin kuin mahdollinen uusi kiikarini 10×42. Olen siihen ollut erittäin tyytyväinen. Hintahaitari lienee noin 250 eurosta 2000 euroon. Halvemmankin pään värkeillä pärjää mainiosti. Jos ostan uuden kiikarin sen hinta liikkunee 400 ja 500 euron välillä.
      Jussi

      • Kiitoksia vastauksesta. Täytyy tuo 10x ostaa itsekkin. Varmaan myös mainitsemastasi hintaluokasta vaikka se vähän kirpaisee, mutta tarkoitus olisi kuiten jonkinlaista laatua ostaa ettei sitten jälkeenpäin kovin harmita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s