Ilmoja pitelee


Tulimme Muonion kunnan Rauhalan kylään perjantaina. Vuokramökkimme on Jerisjärven rannassa. Olkkarin ikkunasta on näkymät Olokselle ja Keimiötunturille.

Kelit ovat olleet huhtikuisen upeita ilman pilven hattaraakaan ja päivisin on hellinyt muutaman asteen pluslämmöt.

Kuvausreissuilla olemme käyneet Ylläksellä, Pallaksella ja Hetassa, josta ajoimme Peltovuoman kautta Raattamaan. Olen vuosien varrella ajanut välin lukuisia kertoja ja olen aina vain vakuuttuneempi, että reitti on yksi Lapin kauneimpia. Peltovuomasta Lommoltunturille asti Ounas- ja Pallastunturi ovat ajajankin silmien edessä melkein koko matkan. Maisemat ovat yhtä upeita kuin Ivalosta pohjoiseen Ukonjärven ja Inarin välisellä tiellä, Utsjokilaaksossa Kevolta Utsjoelle ja sieltä Tenon vartta pitkin Karigasniemelle.

timpan ständitHetan reissu oli jo etukäteen suunniteltu. Tarkistimme ennen lähtöä paikallisen luontokeskuksen aukioloajan. Pienoinen yllätys oli näyttelytarjonnassa. Poikani Timo teki 3 vuotta sitten Metsähallitukselle lapsille suunnatun suoluontoa esittelevän strippisarjan. Olen nähnyt kuvat Timpan tallentamina netissä ja kiertueen alusta TV:n uutisiin tehdyn pienen ohjelman pätkän, mutta en ole aikaisemmin päässyt näkemään kuvia livenä. En tiennyt ständien edellern kiertävän ja tuskin tiesi Timppakaan. Hieno kokemus.

koskikara, cinclus cinclusKoskikarat ovat helposti kuvattavia, lystikkäitä ja mielenkiintoisia lintuja. Olen vuosien varralla ottanut karoista huikean määrän kuvia, joista viittä vaille kaikki ovat syystä tai toisesta joutaneet roskikseen, Viimeisten vuosien aikana olen yrittänyt saada kuvia pintaan nousevasta karasta. Satoja, jos ei tuhansia kuvia olen lähettänyt matkalle bittitaivaiseen. Yhtäkään onnistunutta en tähän päivään mennessä ole saanut. Tänään osui koko lailla kohdalleen Muonion Kutunivassa, mutta kuva olisi voinut tulla sekunnin sadasosan aikaisemmin, niin, että vesikalvo olisi vielä peittänyt linnun. Harjoitus jatkuu.

2 thoughts on “Ilmoja pitelee

  1. Olen kyllä toista mieltä tuosta koskikaran helposta kuvattavuudesta 🙂 Ei niistä tunnu millään saavaan hyvää kuvaa, ei ainakaan tarkkaa ja aina on huono taustakin. Pitäisi mennä ihan joen penkalle makoilemaan joskus. Ovat aika arkojakin, ainakin minun näkemäni yksilöt.

    • Moi Vesa

      Tarkoitin sillä helpolla kohteella sitä, että karat ovat helposti lähestyttäviä ja karkuutuksen jälkeenkin palaavat nopeasti omalle ruokailureviirilleen, jos kuvaaja malttaa olla paikallaan. Kuvaukset tapahtuvat sydäntalvella onnettomissa valoissa ja itseltänikin on mennyt monta kertaa koko päivän ”saalis” suoraan roskikseen. Tämän reissun aikana olen ottanut Kutunivan ja Äkäsmyllyn karoizta viitisensataa kuvaa ja jäljellä on enää alle kolmekymmentä. Siinä olet aivan oikeassa, että eloisista ja alati liikkuvista veijareista on vaikea saada skarppeja kuvia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s