Kuusamon myrskylinnun kohtalo


Tammi-helmikuun vaihteessa Kuusamosta löydettiin huonokuntoinen myrskylintu, joka oli ensihavainto alueella. Lintu saatiin kiinni ja päätyi eläinlääkärin tarkastuksen jälkeen Timon hoteisiin ruokittavaksi ja palautettavaksi aikanaan takaisin luontoon.

Saarijärvellä ollessani sain Kuusamosta Jyrkiltä puhelun, että voisinko auttaa linnun toimittamisessa omaan ympäristöönsä jäämerelle. Monia vaihtoehtoja mietittiin mm linja-autokuljetusta, mutta ilman eläimen (minkä hyvänsä) saattajaa matka ei onnistu. Monien puheluiden (enemmän muiden kuin minun) jälkeen muuttomatka saatiin järjestettyä. Kuusamolaiset olisivat toimittaneet linnun Muonioon, josta paikallinen lintuystäväpariskunta olisi ajanut sen Kilpiselle, josta matka olisi jatkunut kolmannella autolla lakia uhmaten Skibotniin ja olisi siellä päästetty vapaaksi jääämerelle. Myrskylintu olisi voinut kävellä tullin läpi, mutta auton takakontissa sitä ei olisi saanut viedä. Rikosta ei kuitenkaan nyt tapahtunut.

Muuttopäivän aamuna myrskylintu löytyi kuolleena. Ruokkija, Timo, oli kallilla kypärin ja harmitteli epäonnistumistaan linnun hengissäpitämiseksi. Lintu lähetettiin Oulun yliopistoon tutkittavaksi.

Nyt on tullut ainakin Timoa helpottava tieto. Lintu ei kuollut nälkään vaan lyijymyrkytykseen. Sen ruoansulatuselimistä löydettiin litistynyt haulikon lyijyhauli, joka oli ties minkä ravinnon mukanan joutunut sinne.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s