Munarosvoista toisen käden tietoa


Norsk ornitolgisk forening (NOF) piti eilen Tromssan alayhdistyksen lintuillan. Illan luennoitsijana oli ruotsalainen Jan-Eric Hägerroth. Jan-Eric on jo pitkään osallistunut pohjoismaissa tapahtuvaan muna- ja linturosvouksen tutkimiseen. Hän on ollut mukana tutkijana ja asiantuntijana mm Suomessa pohjanmaalla löytyneessä 10.000 munan keräily- ja myyntitapauksessa. Tällä hetkellä tutkittavina olevissa pohjoismaisissa munarosvouksissa kolmessa suurimmassa on yhteensä 40.000 munaa.

Ilta oli ollut havahduttava.

Jan-Eric oli lytännyt alimpaan helvettiin meidän Tiiramme samoin kuin Ruotsin ja Norjan havaintotietokannat. Jos pankkien tai vaikka NASA:n tietoihin pystytään murtautumaan, miksi sitten ei heikosti suojattuihin havaintotietokantoihin. Tiirankin salattuihin havantoihin kunnon hakkerilla on pääsy hänen mukaansa koska vain. Eräänä esimerkkinä hän oli kertonut Ruotsin ensimmäisen viitasirkkulinnun varmistetun pesinnän. Havainnosta oli tullut 5 salatuiksi mennyttä ilmoitusta (yhtenä ilmoittajana BL Ruotsin puheenjohtaja). Muutama päivä ilmoitusten jälkeen pesä oli tyhjennetty.

Muutama esimerkki lisää: Meillä niin tuikitavallisen punakylkirastaan munista maksetaan Euroopassa aivan kelporahat. Samoin monen muunkin meillä yleisesti pesivän linnun munista.Elävän tunturihaukan poikasen hinta arabimaissa on NOK 1 miljoona eli 120.000 – 130.000 euroa. Ketäpä niksahtavasti ajattelevaa ei moinen summa houkuttaisi. Tuulihaukan munat ovat Euroopassa kysyttyjä ja hyvin maksettuja kohteita. Tromssan lentokentältä on löydetty kassillinen kuolleita punakylkirastaita matkalla Eurooppaan.

En millään muotoa halua asettaa Suomen BL:n henkilökuntaa mitenkään epäilyksen alaiseksi, Mutta Ruotsissa on paljastunut tapaus, jossa BL:n sihteeri oli antanut tietoja salatuista ja harvinaisimmista pesinnöistä munarosvoille.

Lopetan kuulemani perusteella kaiken pesintäaikaisen ilmoittelun Tiiraan. Jos niitä laitankin, niin kaukana pesintäajan jälkeen vaikka olisi meneillään minkälainen tahansa pinnakilpailu. Muutoinkin asia, josta meillä yhdistyksen alueella kannattaisi keskustella. Lapissa munarosvot saavat melko vapaasti liikkua valvonnan vaikeuden takia.

Jan-Ericin antama muuan vinkki hörhöjen tunnistamiseen: jos jossain kävelee vastaan mies, jolla on yksi tai kaksi itseään pidempää keppiä mukanaan, kannattaa seurata tarkemmin miehen puuhia (naisia ei kuulema munarosvoissa ole). Pitkällä kepillä merkitään lentoon nousseen linnun lähtöpaikan suunta ja pesä etsitään sieltä.

Olen jo pitkään pohtinut sivustojeni kävijöitä. Ulkolaisia kurkkailuja on useinkin ja lähes päivittäin joku brasiliainen (tai jonkun sikäläisen tietsikkaa käyttävä) käy lukemassa sivustoani. Voisin kuvitella, että kieli ainakin on jonkilainen este. Mikä lie tarkoitus?.

tunturihaukkaMinulta kysyttiin monta kertaa oheisen tunturihaukkakuvan julkaisun jälkeen ottopaikkaa. En sitä ole kenellekkään kertonut enkä liioin laittanut sitä havaintotietokantoihin. Paikalla olivat koiras ja naaras aloittelemasa pesintää. Onneksi olen pysynyt kovana. Lucky me.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s