Kuulas pakkaspäivä


Lähdin aamulla liikkeelle kymmenen jälkeen. Aluksi kiertelin Korkalovaaran suunnan pikkukatuja näkemättä oikeastaan mitään. Veikko käveli vastaan ja kertoi nähneensä Ruokolammentiellä kelvollisen kokoisen tilhiparven, kuurnan ja räksiä. Ajelin sinne ja samoilta jalansijoilta kuvasin sitten tämän päivän puolitoista sataa kuvaa.

tilhi. Bombycilla GarrylusLöysin todennäköisesti saman tilhiparven, josta Veikko kertoi. Osa linnuista oli pihlajissa syömässä, mutta suurin osa istui koivujen latvoissa. Puut olivat kauniin hötylumen ja kuuran peitossa ja yritin saada kuviin vielä melko alhaalta paistavan auringon oranssia valoa. Joku  säikäytti koko parven lentoon, mutta ne palasivat pian samoihin puihin. En ainakaan löytänyt petoa hätäilyn syyksi. Liekö joku hermoheikko antanut turhan varoituksen.

taviokuurna, Pinicola enucleatorSelän takaa kuului tutunoloista vihellystä ja löysin suoraan vastavalosta männyn latvasta neljä taviokuurnaa. Niitä varten olin liikkeellä. Halusin saada kuvia niistä kuurapuissa. En kaukana olevia kuurnia kuitenkaan alkanut kuvaamaan. Kolme niistä lensi vielä kauemmas, mutta yksi koiras tuli kuvausrajoille koivun latvaan. Puolen kymmentä kuvaa ehdin siitä saada ennen kuin sekin lensi lajitovereidensa perään. Kiersin vielä lähialueita, mutta en enää löytänyt kuurnia kuvattavaksi.

Vein auton halliin puolen päivän aikaan ja lähdin jalkaisin kiertelemään lähialueita. Ensimmäisenä vastaan lensi varpushaukka, joka tuli kirkon vierestä ja lensi Jyrhämän ohi joelle. Liekö sama lintu, jonka näin  jokunen päivä sitten koti-ikkunasta lentävän kirkolle päin? Rauhankadulla näin parin pihlajan alla kuurnien maahan tiputtamia marjamaltoja, mutta linnuja ei näkynyt. Kirkkolammen ruokinnalla kävi kuhina. Arvioin paikalla olleen tali- ja sinitiaisten seurana 60-70 varpusta. En pysty sanomaan paljonko niistä oli varpusia ja paljonko pikkuvarpusia. Kiikarin linssit huurtuivat pakkasessa heti, kun ne nostin silmille ja tarkennusruuvinkin oli kylmyys jämähdyttänyt lähes paikoilleen. Ruokinnan alla maassa oli pikkukummajainen, jota en ole koskaan ennen nähnyt. Yksi tilhi oli syömässä auringonkukan siemeniä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s