Pissihaukka


Joulupyhien aikana Optimistin kanssa juttu juontui hiiripöllöön ja sen vanhaan kansanomaiseen nimitykseen pissihaukka. Olen tiennyt nimityksestä melkein siitä lähtien, kun pohjoiseen muutin. En vain ole koskaan tullut selvittääkseni mistä oikein on kyse. Haukka on varsin ymmärretävää. Hiiripöllöhän muistuttaa lennossa melkein enemmän haukkaa kuin pöllöä. Sitä puolta en lähtenyt etsimään ja toivottavasti ajatukseni on oikea.

hiiripöllö, surnia ululaVaan mitäpä se pissi on. Arvaukseni mukaan sillä ei olisi mitään tekemistä nimestä ensimmäisenä mieleen tulevan asian kanssa. Kävin läpi kaikki hyllystäni löytyvät lintuihin liittyvät kirjat. Niistä ei löytynyt halaistua sanaa asiasta. Sitten ei kun googlettamaan. Sieltäkin piti aukoa aikomoinen määrä sivuja ennenkuin tärppäsi. Vastaus löytyi niinkin kaukaa kuin Suomen Muinaistaideseura Ry:n sivuilta. Seura julkaiseen harvakseltaan Aurinkopeura-nimistä julkaisua, Sen viides numero käsittelee lintuja muinaiseessa taitessa ja lintuihin liittyvää mytologiaa. Julkaisu on netin lisäksi saatavissa myös paperisena ja aion sen tilata. Sen verran mielenkiintoista asiaa siinä näyttää olevan ja mieluummin löhöän sohvalla paperijulkaisun kanssa kuin selaan parisataasivuista juttua netistä kovalla tuolilla istuen.

Julkaisussa on Pekka Laaksosen artikkeli Lintuja ja ihmisiä (Laaksonen on Suomen Kirjallisuuden Seuran eläkkeellä oleva Kansanrunousarkiston johtaja). Tässä Laaksosen artikkelista osa:sivuta 158: ”Perä-Pohjolassa tunnetaan nimet hiiripissi, pissihaukka tai pissipökki eli pissi. Pissi tarkoittaa näissä murteissa ”pilkkaa” tai ”täplää” eli pissikivi on kirjava kivi. Pöllön rintahan on täynnä täpliä eli pissejä. Siitä nimi.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s