Valaita


Ajoin maanantaina Tromssaan. Keski-Suomen lumettomuuden jälkeen oli mukava lauantaina tulla lumiselle Rovaniemelle. Lumitilanne parani lisää muutaman kymmenen kilometrin ajon jälkeen ja puissa alkoi näkyä jo tykkyä. Rauhalan kylän kohdalla oli puolenkymmentä riekkoa tiellä. Olin lähtenyt hyvissä ajoin liikkeelle ja oli edelleen hämärää. Kun riekot lähtivät autoa karkuun, niistä ei lumista maisemaa vasten ja takaapäin erottanut muuta kuin pyrstöjen musta kulmat. Oiva suojaväri.

Täällä on ollut pari viikkoa pilvettömät kelit ja netti on pullollaan hienoja kuvia kaamoksen uskomattomasta valosta.. Maanantaina kelit sitten vaihtuivat sateeseen. Eilen tuli vettä taivaan täydeltä ja jouduin pitämään pirttipäivän. Tänä aamuna näkyi jopa muutama tähti, mutta se oli tilapäinen häiriö. Kaupungin keskustasta on varttitunnin ajomatka Kaldfjordin rannalle. Kerroin pari postausta sitten norskien valaskiimasta. Ruuhkista ei näkynyt enää merkkiäkään. Puolen kymmentä kiertelevää kalastusalusta kertoivat valaiden paikan. Alukset tuovat paikalle valasturisteja, joilta perivät mielestäni melko suolaisen hinnan, noin 150 euroa jonkun tunnin retkestä, josta ajasta suurin osa menee siirtymiin. Tyydyin yrittämään rannalta käsin.

miekkavalaitaNytkään sää ei ollut kuvaajalle otollinen. Taivas oli paksussa pilvessä ja välillä reipas tuuli toi mukanaan tiheää räntäsadetta. Parin tunnin hämärrässä ei riittänyt valoa kunnon kuvaukseen asti vaikka ISOja nostin äärirajoille asti. Hämärän aikana ehdin ottaa reilut kaksisataa kuvaa, joista ensikarsinnan jälkeen jäi viitisenkymmentä eikä lopuistakaan montaa kuvaa jää jäljelle. Yr.no lupaa huomiselle päivälle himpun otollisempaa keliä.

En ala edes arvailemaan valaiden määriä. Kymmeniä joka tapauksessa, mutta ei lähellekkään parin viikon takaisia arvioita sadoista valaista. Valaat tulevat nousuveden mukana vuonoon nousevien silliparvien perässä. Paikalla oli nytkin sekä ryhä- että miekkavalaita. Ryhävalaat pysyttelivät rannaltakuvaajan ulottumattomissa ja vain kiikarilla katsottavissa. Miekkavalaat kuitenkin tulivat hieman lähemmäksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s