Mielenkiintoinen päivä


En yleensä juurikaan juokse bongausten perässä, mutta tänään tein poikkeuksen. Paavalniemessä rengastettiin eilen pähkinänakkeli, jota en aikaisemmin ole nähnyt. Olen asiantuntijoiden osoittamana kuullut Virossa sen äänen, mutta sillä kertaa lintua ei saatu näkyville. Äänihavaintoja en kirjaa tilastoihini.

Aamupäivällä ajoin katsomaan olisiko nakkeli vielä paikalla. En ollut ainoa, joka oli tullut samoin odotuksin. Lintua oli bongaamassa kolme muutakin henkilöä. Lintu pyörähti pikaisesti paikalla, mutta siirtyi nopeasti syrjemmälle. Se on peloton veijari, mutta neljä henkilöä ruokinnan lähellä taisi olla sille liikaa. pähkinänakkeliAikamme odoteltiin sitä, mutta muut taisivat kyllästyä ja siirtyivät kauemmaksi etsimään muuta kuvattavaa. Sakari löysi tovin päästä kaksi hippiäistä ja huusi porukat paikalle. Ei aikaakaan, kun samaan paikkaan lehahti viisi pyrstötiaista. Niitä sitten kuvattiin hämärässä kuusikossa. Muut taisivat saada käyttökelpoisia kuvia, mutta omistani ei tullut yhtään säilytettävää. Muut luovuttivat, mutta minä jäin vielä hetkeksi paikalle nakkelia odottamaan. Ehti kulua vain muutama minuutti muiden lähdettyä, kun nakkeli alkoi käydä ruokinnalla. Valon puutteen takia en saanut aluksi siitä kelvollisia kuvia, mutta sitten otin täytesalaman käyttöön. Se myös näkyy oheisessa kuvassa. Pari jotakuinkin kelvollista otosta jätin tietsikalle.

Katsoin Tiirasta viimevuosien nakkelihavaintoja. LLY:n alueella ei 2012 ollut kirjattu yhtään havaintoa. 2013 hvaintoja oli 7 paikasta, joista suurin osa Pellosta. Tänä vuonna paikkoja on kahdeksan, joista kuusi 22.9. jälkeen. Ilmeiseti niillä on nyt jonkilainen vaellus meneillään.

Kauan en pystynyt lintua kuvaamaan ennekuin alkava talvi muistutti tulostaan ja varpaat sekä sormet alkoivat muuttua jääkalikoiksi ja oli pakko lähteä lämmittelemään. Oma vika, en ollut pukeutunut riittävän lämpimästi.

2 thoughts on “Mielenkiintoinen päivä

  1. Jaahas, sielähän täytyy käydä. En vaan tarkalleen tiedä missä ruokinta on mutta varmaan sielä lintutornilla päin?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s