Pimeää


Jos mökkinaapurit eivät ole paikalla, tähän niemeen ei näy yhtäkään valopistettä. Taivaanrannalla häämöttää Saarijärven ja Äänekosken valosaasteet ja joskus hyvällä Ilmalla Jyväskyläkin muistuttaa olemassaolostaan. Silloin tällöin vastapäisen saaren rannalla liikkuu tuulastajia. Muutoin täällä on pilkkopimeää. Kaupunkilaiselle se on omanlaisensa nautinto. Kessunlehtiä lannoittaessani olen tehnyt sen kahtena edellisenä syksynä taskulampun valossa. Alkukesästä ostin aivan muuta tarkoitusta varten otsalampun, joka on osoittautunut mainioksi avuksi.

Laulujoutsen, Cygnus Cygnus, Sångnsvan, Whooper SwanJos noin kilometrin päässä olevalla maantiellä ei liiku autoja, täällä on myös täysin hiljaista. Kuikat ja härkälinnut ääntelevät joskus järvellä ja kaukaa kuuluu muuttoon valmistautuvien kurkien ääniä. Pesimättömät joutsenet ovat tainneet lähteä muualle kokoontumaan. Keskikesän läpi yön jatkuvia joutsen lentoääniä ja muuta kailotusta ei enää kuulu. Paikalla on vain pesineitä lintuja. Kuvan perhe uiskentelee tätä rantaa edestakaisin ja näyttäytyy päivittän. Kuikat ovat kerääntymässä myös pikkuhiljaa muuttoa varten parviin. Keskiviikkona laskin parvessa 19 lintua ja joukossa oli kaksi tämän kesän poikasta. Aikasemmissa isoissa parvissa on ollut vain esiaikuisia, pesimättömiä lintuja.

Myyrät, pannahiset, ovat käyneet syömässä makkarat minkkiloukoistani. Tänään pyörähdin kirkolla ja ostin alennuksesta paketin pakastesilakoita. Kalaa en ole saanut itse pyydettyä. Ravustuskauden alussa kuuntelin radion luonto-ohjelmaa, jossa kokeneet ravustajat ja asiantuntijat olivat kaikki samaa mieltä, että pakastettu kala on paras ravunsyötti. Sen sulaessa leviää ainakin ravuille houkuttelevimmat aromit veteen. Toivottavasti minkit ovat samaa mieltä ja myyrät jättävät ne syötit rauhaan.

Pari iltaa sitten havahduin, etten tänä kesänä ole nähnyt ensimmäistäkään lepakkoa. Eilen kävin otsalampun kanssa kiertelemässä pienen lenkin paikoilla, joissa olen olettanut niiden majailevan. Hukkareissu tuli siitäkin.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s