Tukholmassa


Optimistilla oli parin päivän työmatka Tukholmaan. Hyödynsimme tilaisuutta. Työnantaja maksoi osan majoituksesta, mutta osan jouduimme maksamaan itse. Optimistin työrupeamaan meni pari päivää. Illat ja kaksi päivää oli yhteistä aikaa.

Saarijärveltä olisi päässyt halvimmalla paikan päälle lentämällä halpayhtiöiden koneella Jyväskylästä tai Tampereelta. Halusin kuitenkin mennä laivalla. Turun, Ahvenanmaan ja Tukholman saariston näkeminen yli kahdenkymmenen vuoden jälkeen kiehtoi. Menin yövuorolla, mutta palasin päivävuorolla ja nautin paluumatkasta istuen suurimman osan ajasta kannella. Avomeriosuudella kävin kuitenkin einehtimässä.

Kaupungissa näkyi keski- ja eteläeurooppalaisten lomakuukausi. Suosituimmat paikat olivat tungokseen asti täynnä väkeä. Tietysti niissäkin piti käydä, mutta enemmän kävelimme pitkin kaupunkia yrittäen välttää pahimpia paikkoja. 160814_6980-2Jonkin verran väkeä varmaan lisäsi koko viikon mennyt kulltturifestivaali. Kuninkaan linnan pohjoispuoli oli täynnä telttoja erilaisia esityksiä varten ja Sergelstorg oli valjastettu kokonaan esityksiä varten. Joitain esityksiä kävimme katsomassakin. Oheinen kuva on lauantain alkuillasta Kuninkaalisen Ooperan harjoituksista saman illan festivaalien päätöskonserttia varten.

Vietimme suurimman osan lauantaipäivästä Fotografiskassa. 160814_6948-2Siellä oli kuvan kertomat näyttelyt. Vaikuttavin oli Salgado, jonka kuville oli omistettu suurin osa yli 2000 neliön näyttelytiloista. En mistään löytänyt tietoa paljonko kuvia oli. Useita satoja kuitenkin. Pohdittiin mahtaisiko Suomesta löytyä tilaa näin laajan näyttelyn järjestämiseen, Kaapelitehtaan valokuvamuseon tilat siihen eivät ainakaan riittäisi. Näyttelyn nimi oli Genessis, jolla nimellä hän haluaa saada ihmiset ajattelemaan meneillään olevaa, maailman laajuista luonnon turmelemistä. Lopulta kuviin tuli ähky. Huomiota ei enää jaksanut kiinnittää kuin kaikkein upeimpiin otoksiin. Aikaisemmin kiertelimme Södermalmin Gallerioita ja törmäsimme pienessä nurkkagalleriassa Karl Mårtensin hienoihin lintuakvarelleihin. Kaveria täytyy joskus googlettaa lisää.

Kuinka kauan voi vain käväistä vaatekaupassa. Perjantaina, ensimmäisenä yhteiseenä päivänämme ja heti aamusta optimisti halusi käväistä eräässä Hamngatanin Gallerietin liikkeessä. Jäin kaupan ulkopuolelle istumaan. Tarkkaa aikaa en tiedä, mutta varmaa on, että hän käväisi siellä ainakin tunnin ja vartin, todennäköisesti puolitoista tuntia. Olenko käsittänyt verbin merkityksen aivan väärin. Kaiken lisäksi ostokset sullottiin ainoaan mukana olleeseen reppuun, joka sattui olemaan selässäni ja ne pysyivät siellä painamassa harteitani koko pitkän päivän.

Paluumatkalla istuin kiikari kaulassa ja kamera vieressä valmiina kuvaamista varten. Yritin etsiä kareilta riskilöitä ja ruokkeja näkemättä ainoatakaan. Merimetsoja oli satoja ja kyhmyjoutsesnia kymmeniä.170814_7025-2 Aivan loppumatkasta, liekö ollut Airiston selkää, näin kaukaa valkeaksi värjäytyneen pienen karin. Arvelin merimetsojen olleen asialla, mutta kivillä ei näkynyt ensimmäistäkään lintua. Hieman ihmettelin tilannetta kunnes näin korkeammalla kierrelleen merikotkan. Osasin alkaa etsimään lintuja vedestä, josta ne löytyivätkin. Samaan kuvaan osui myös kyhmyjotsenia.

PS. WordPress on muuttanut hieman kirjoitusohjelmaansa. Kuvat eivät näköjään sijoitu tekstiin vanhan käytännön mukaisesti. Ne ovat nyt vähän hölmösti. En ala kuitenkaan yrittämään niiden korjaamista. Antaa olla näin. Seuraavalla kerralla ehkä oivallan asian.

PS2. Optimisti lähetti kommentin. Yritin kirjoittaa tätä postausta jo Tukholmassa ollessamme. Valmis kirjoitelma hävisi jonnekkin tulematta koskaan julkiseksi. En osannut käyttää uutta liittymää. Optimisti näki käväisyjutun jo silloin. Hän on huumorintajuinen nainen, joka hyväksyi täysin kirjoitukseni.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s