Väärällä pihalla


Sain aamulla tämän sivuston kautta viestin Eskolta, että heidän pihassaan Niskanperällä on ollut jo jonkin aikaa ampuhaukkapoikue, joka ei suuresti häiriinny ihmisten liikkumisesta pihalla. Soitin ilmoittajalle lupaa tulla kuvamaan petoja. Värväsin mukaan Veikon, joka sattui olemaan muutaman sadan metrin päässä Kirkkolammen rannalla.

Yksi poikasista osui heti silmiimme ja ja samalla havaitsimme, että ilmoitettu lintu oli aivan liian suuri ampuhaukaksi. Poikanen istui rantasaunan savupiipun päällä. Haukkakiimassani en huomannut, että olimme siirtyneet linnun perässä naapurin pihalle, jonne emme olleet kysyneet lupaa.tuulihaukan poikanen Pihojen välillä ei ollut eroa ja ajattelin, että onpa Eskolla aikamoinen urakka nurmikon leikkaamisen kanssa kunnes kuulin selkäni takana olevan ja huomaamatta jäänen talon rouvan valittavan meidän bongareiden tulemisesta luvatta heidän pihalleen. Pyydän anteeksi ajattelematonta toimintaamme. Kuvassa se saunan savupiipulla istunut poikanen tiukassa katsekontakstissa kuvaajan kanssa.

Paikalle tuli kuitenkin talon isäntä, jonka kanssa tulimme hyvin juttuun. Toivottavasti asiasta ei jäänyt nyreyttä.

tuulihaukkanaaras ja poikanenAmpuhaukka osoittautui kuitenkin maamme yleisimmäksi jalohaukaksi, tuulihaukaksi. Ihmeellistä kuitenkin oli lintujen luottavainen suhtautuminen ihmisiin. Toukokuussa pihapiirin lähimetsän yllä lenteli tuulihaukkoja mahdollisissa pesintätouhuissa. Ehkä pesintä oli onnistunut vanhassa variksen pesässä.  Muistan, että noin kymmenen vuotta sitten mökillä pesi tuulihaukka vanhassa variksen pesäsässä männyssä, jonka saunapolku kiersi 20 sentin päästä. Pesintä sujui häiriintymättä, linujen välittämättä mitään liikkumisestamme. Pesästä lähti lentoon muistaakseni neljä poikasta. Oheiskuvassa tuulihaukkanaaras (vasemmalla) toisen poikasensa kanssa.

PS 29.7. Tuulihaukka oli määritysvirhe. Itseäni paljon paremmilta petoasiantuntijoilta olen saanut palautetta niin Facebookin kuvista kuin tämän blogin lukijoiltakin, että kuvissa oli sittenkin ampuhaukkapoikue. En ole korjannut virheellisiä määrityksiä muuten kuin viimeisen rivin ajatusvirheen takia. En koskaan ajatellutkaan, että kyseessä olisi muuttohaukka, kuten alkuperäisessä tekstissä kirjoitin. Olen senkin muuttanut samoin virheelisesti määritetyksi tuulihaukaksi. Saamani palautteen mukaan kaikki kuvissa esiintyvät linnut ovat nuoria ampuhaukkoja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s