Hetkellistä helpotusta


Tunti sitten Rovaniemen yli pyyhkäisi hieman tuhtimpi sadekuuro, joka pudotti lämpötilan 18 asteeseen. Nyt on jokainen ikkuna ja parvekkeen ovi auki saadakseni asunnon lämmöt tippumaan edes jollain lailla kohtuulliseksi. Minua ei taida olla tehty Välimeren, saati sitten lämpimämpien maiden asukkaaksi. Kaksi viikkoa jatkuneet helteiset tai sitä hipovat lämmöt ovat minulle vähän liikaa. Säätiedotukset eivät ainakaan alkuviikkoon mennessä lupaa helpotusta tähän piinaan.

Rovaniemelle tullessani kävin tapani mukaan Liminganlahdella Virkkulan tornissa. Siellä on aina ennen tuullut sen verran, että sukat ovat pyörineet jaloissa. Nyt meri oli pläkkityyni. Minulla oli päällä sortsit ja teepaita. Tornissa oli mustanaan paarmoja. Siedin niitä parikymmentä minuuttia, pakkasin kamppeeni ja lähdin pois. Siinä hötäkässä unohdin käydä katsomassa opastuskeskuksessa olevaa Laineen Pavon näyttelyä. Tilanne korjaantuu parin viikon päästä.

Olen kuullut, että ainakin Länsi-Kairassa ovat kylmän alkukesän jäljiltä kaikki ystävät yhtäaikaa liikkeellä. Sääskiä, paarmoja ja mäkäräisiä on niin huikeita määriä, että ihminen ei sekaan sovi. Täytynee käydä ensi viikolla testaamassa väite Pallaksella ja mahdollisesti Kilpisellä.

Varmuuskopion eilen mökillä ottamani kuvat ja katselin niitä muutenkin vähän tarkemmin.

minkki uimassaOlen parissakin aikaisemmassa postauksessa kertonut mökkilaiturin minkistä. 6.7. pääsimme todistamaan mielenkiintoista tapahtumaa. Ystäväni mielestä se oli joutumista ja hän juoksikin heti tilanteen havaittuamme pois, jottei joutuisi näkemään sitä mitä mahdollisesti oletettavissa oli. Olimme tulleet veneellä järveltä ja olimme keräämässä kamppeitamme, kun huomasin Patalahdella uivan minkin. Sillä oli selvä suunta kohti 15-20 metrin päässä olevaa isokoskelopoikuetta. Se pääsikin yllättävän lähelle, noin 10 metrin päähän, ennen kuin emo varoitti. Poikue säntäsi lahden pohjukkaa kohti.060714_5561-2 Minkki pääsi ehkä viiden metrin päähän poikueesta, jossa oli jo muutaman päivän sitä seurattuamme seitsämän poikasta ja saman verran niitä oli minkin hyökkäyksen jälkeenkin. Vähän harmittaa ettei yhteenkään kuvaan sattunut poikue ja sitä takaa-ajava minkki. Aikaisemmin kerroin sen yrityksistä saada einestä telkkäpoikueesta ja silloinkin se luopui yrityksestä. Pesärosvohan se on, mutta kahden kokemuksen perusteella huono saalistamaan vedessä uivia vesilinnun poikasia. 1.8. loppuu minkin rauhoitusaika ja Pataniemen ympäristössä on loukkuja, joilla yritämme saada emon viisine poikasineen pois päiviltä.

 

One thought on “Hetkellistä helpotusta

  1. Tiedoksi

    Esko Jaskari 27.7 (ejaskari@gmail,com) Soita, jos yhdistyksen edustaja haluaa käydä valokuvaamassa haukkoja (050 391 4415)
    Ilmoitan, että pihallamme Niskanperällä, osoitteessa Lamperontie 8 asustaa ampuhaukkapoikue, 3 lintua istuu aamuisin ja iltaisin rannan puutarhatuoleilla. Linnun päästävät noin 10 metrin päähän.

    Pöykkölässä (Maamiehenkatu 8) tyttömme uuden kodin takapihalla (lautakasassa) asustaa kärppäperhe, noin 3 – 4 kärpän poikasta elelee aivan tyttömme- ja viereisen talon pihapiirissä. Tämä kärppäperhe saattaa koitua kohtaloksi alueella pesivälle fasaanipopulaatiolle. Olen ilmoittanut pesueesta Rovaniemen seudun RHY:lle. Onko mitään tehtävissä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s