Evakkoon


Jaana tulee yöllä mökille kahden ystävänsä kanssa. Saan olla ensi yön vielä täällä, mutta sitten minun olisi kuulemma suotavaa hommata yöpaikka jostain muualta. Nuoret naiset haluavat viettää juhannusta keskenään. Ymmärrän yskän oikein hyvin ja suon heille privaattimittumaarin menemällä kirkolle isän luo pariksi yöksi.

Hioin ja maalasin alkuviikosta uudestaan saunan kuumavesisäiliön sisäpuolelta. Kiukaan on tehnyt 50-60-lukjen taitteessa saarijärveläinen Leuhun Paja (?). Se on tukevaa tekoa 2-3 millisestä pellistä ja on palvellut moitteetta reilut 50 vuotta. Arina siitä on jouduttu muutaman kerran uusimaan, mutta vakiomittaisena se ei ole ollut mikään ongelma. Kiukaassa on nerokas vedenlämmityssysteemi, jollaista en ole koskaan muualla nähnyt. Kuumavesisäiliö seisoo omilla jaloillaan noin viiden sentin päässä kiukaasta. Säiliöstä lähtee pystyssä oleva u-putki kiukaan tulipesän yläpuolelle. Kun alemmassa putkessa oleva vesi alkaa kiehumaan se joko osin höyrystyy tai ainakin laajenee niin paljon, että vesi nousee ylempää putkeen ja työntää siellä olevan kuuman veden säiliöön ja alempaan putkeen virtaa samalla vettä kuumenenmaan. Niin kauan kun kiukaassa palaa tuli, se pitää jatkuvaa, rauhoittavaa kuplutusta veden kiehuessa.

harakkaNiemessä on pyörinyt tänä kesänä poikkeuksellisen paljon harakoita. Hyyssikän takana on yksi pesintäkin. Oheiskuvan olen ottanut toukokuun puolivälin Tromssan reissun paluumatkalla enkä ole sitä aikaismmin tainnut nettiin laittaa. Etelästä päin tultaessa 20-30 kilometriä ennen Skibottenia Hattengissa on Lyngenvuonon loppupään Storfjordin pohjukka. Siihen muodostuu laskuveden aikaan laaja lieteikkö, joka ei oikein satu ainakaan kahlaajien muuttoreitille, mutta siinä kannataa pysähtyä. Alue on niin laaja, että putki on tarpeen. Nyt siinä ei ollut kuin muutama isosirri, kolme mustapyrstökuiria, muutama varis ja julma määrä lokkeja. Parkkipaikalla on jokunen turvekattoinen pieni rakennus: grillikatos, hyyssikkä ja jokin varasto. Katoilla nahisteli kaksi harakkaa ja kuvassa toinen niistä.

Sinitiaisen poikaset ovat lähdössä pöntöstä. Vähän väliä joku tai jotkut niistä käyvät kurkkimassa suuaukolla ja katselemassa odottavaa maailmaa. Ruokkivat emot pukkaavat tullessan poikaset takaisin pöntön pohjalle. Kirjosiepoilla on haudonta vielä käynnissä, mutta on päivien kysymys, koska niissäkin alkavat emojen kiireet.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s