Kaikenlaista


Ajoin lauantaiaamuna Pöykynlahden parkkipaikalle kuvaamaan edellisenä päivänä pesästään lähteneitä joutsenen poikasia. Aikaisempaan postaukseen laitoin kuvan niitä hautovasta emosta. 070614_5002-2Poikasia oli tällä kertaa vain kaksi. Harvinaisen vähän. Yritin myös kuvata lahdessa olevaa, hautovaa härkälintua, mutta pesä piileksi jo sen verran kasvillisuuden sisällä, että mitään käyttökelpoista ei niistä tullut. Olin koko ajan kuunnellut ruokokerttusen laulua rantapajukossa. Kesti aikansa löytää lintu ja olin juuri siirtymässä lähemmäksi parempaan kuvauspaikkaan, kun paikalle tuli lenkillä olevat nainen tyttärensä kanssa kysymään, että mitä näkyy. Kerroin hänelle havaintoni ja hän vahvisti, että joutsenen poikaset olivat tulleet näkyville perjantaina.  Juteltiin kaikenlaista ja hän kertoi mökistään ja siihen tehdystä uudisrakennuksesta. Kysyin, että puhutko nyt Esan mökistä. Myönsi näin asian olevan ja olevansa Esan vaimo. Esittelin itseni. Nimeni ja juureni olivat hänelle tuttuja. Emme ole elämän kuuna päivänä tavanneet, mutta tarinaa riitti toista tuntia. Ruokokerttunen oli aikaa sitten joko vaiennut tai häipynyt muille maille. Se siitä kuvaussessiosta, mutta ei haittaa.

Tänään on ollut pilvinen päivä ja ajattelin käydä Jyväskylässä. Ties kuinka monena vuotena kaupunki on tullut tutuksi vain liikenneasemana. Olen hakenut jotakuta junalta tai linja-autolta tai vienyt heitä sinne. Joskus olen käynyt aivan ydinkeskustassa kävelukaduilla. Jyväskylä oli neljäkymmentä vuotta sitten kuuden vuoden ajan kotikaupunkini. Ajelin ensin autolla siellä täällä ja sitten vein auton parkkihalliin. Kiersin ensin keskustassa ja kävelin sitten katsomaan entsisiä asuinpaikkojani Vaasankadun yläpäässä ja Pitkäkadun alussa. Molemmat talot olivat vielä pystyssä. Silloinen työpaikkani PYP/SYP:n konttorin taloa Kauppakatu 3:ssa ei enää ollut. Samoin on häipynyt linja-autoaseman alla ollut konttori, jossa olin kesätöissä. Aloitin pankkiurani äitiysloman tuuraajana Saarijärven konttorissa muistaakseni 1971. Se kiinteistö on vielä pystyssä. Pankkia siinä ei ole ollut enää aikoihin.

Olen useamman vuoden ajan kesäisin käyttänyt isääni Kouvolan hautaasmaalla, johon on haudattu hänen vanhempansa, kaksi veljeään ja toisen veljen vaimo. Jokavuotinen käyntikohde on myös isän kotitalo, joka on hyvinhoidettuna paikallaan. Isän kertoman mukaan pihassa on edelleen vaarini joskus paljon ennen sotia rakentama keinu. Joka vuosi hän muistaa huomattaa ettei hyyssikkää enää ole.

Eilisen ja tämän päivän reissuilla alkoi taas vähän ärsyttämään sama juttu mistä olen tainnut jo aikaisemmninkin kirjoittaa. Tien ollessa kaksikaistainen ajetaan melko hyvin jonossa. Tietysti joku aina yrittää ohittaa kahdenkymmenen auton jonoa auto kerrallaan. Kun tie muuttuu kolmi- tai nelikaistaiseksi, alkaa hurmio. Puolet jonosta siirtyy vasemmalle kaistalle ja pysyy sillä niin kauan kuin kaistoja riittää tai takaa tulee joku reilua ylinopeutta ajava Bemari ja vilkuttaa valojaan että alta pois. Kouvolan reissullamme Heinolan liittymässä tuli peräämme kolme moottoripyörää. Liittymästä lähtiessä pyörät ajoivat niin lähellä, että näin peilistä kaikilla olevan päässään saksalaismalliset sotilaskypärät ja maastopuvut, joiden päällä oli mustat liivit. Kuvittelin porukan hurahtavan välittömästi ohi. Toisin kävi. Porukka ajoi erittäin kurinalaisesti. Yksi ajoi edellä keskellä kaistaa ja kaksi vähän taempana molemmin puolin kaistaa. Pyörät pysyivät koko ajan hyvän turvaetäisyyden päässä. Heillä olisi ollut kymmeniä mahdollisuuksia ohittaa meidät, mutta he ajoivat oikeaa, sallittua nopeutta. Kaverit kurvasivat sitten pitkästi yli sadan kilometrin jälkeen Vaajakosken ST1-aseman pihaan. Vähän liikautti asenteitani ja jos porukan tapaisin, voisin pyytää anteeksi ennakkoluulojani.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s