hienoja kokemuksia


Ei saa valittaa, enkä valitakkaan. Totean vain, että nyt on parasta pysytellä varjossa. Laiturillakaan, johon osuu suoraan etelätuuli, ei jaksa kauan istua. Mittari näyttää juuri nyt 28 astetta.

Eilen illalla panin saunan lämpiämään ja istuin lämpiämistä odotellessani hiljaa laiturilla ja seurasin lähestyvää telkkäpoikuetta. Todennäköisesti sama poikue, jossa oli aikaisemmin viisi poikasta, mutta nyt niitä oli enää neljä. Poikue pysähtyi noin kymmenen metrin päähän minusta ja untuvikot nousivat rantakiville kuivattelemaan ja huoltamaan höyheniään. Ne ehtivät olla paikallaan vain pienen hetken, kun emo päästi varoitusäänen ja poikaset reagoivat siihen heti räpistellen kauemmaksi rannasta. Sekuntti, pari sen jälkeen samoille kiville puikahti minkki. Se ei kuitenkaan hyvänä uimarinakaan lähtenyt telkkien perään.

Tänä aamuna seitsämän jälkeen niemen ohi lensi kolme valkoposkihanhea länsilounaaseen. Eiväthän ne mitään harvinaisuuksia ole. Saarijärvellä olen nähnyt niitä ennenkin. Jos pitäisin jonkinlaista mökkielislistaa, niistä olisi tullut allien kera tämän kesän toinen  uusi laji.

Istuin aamulla kymmenen jälkeen kuistilla juttelemassa puhelimessa ystäväni kanssa, kun kuulin joutsenten lentoääniä. En kiinnittänyt ääniin sen suurempaa huomiota. Joutsenia lentelee järvellä pitkin, poikin koko päivän ajan. Kyselin vielä ystävältä kuuleeko hän joutsenet puhelimen kautta. Sitten linnut osuivat silmiin ja taisin kirota puhelimeen, että jumankauta, niitä on ainakin kolmekymmentä. En pystynyt puiden takana lentäviä lintuja tarkkaan laskemaan. Ne lensivät kauniissa aurassa länsiluoteeseen.

joutsenetLentoäänet jatkuivat ja ounastelin, että parvi palaisi takaisin.Menin laiturille kameran kanssa niitä odottamaan. Paikalliset joutsenet ne vain lentelivät ja yksi aikuinen, mutta todennäköisesti pesimätön pari laskeutui lähelle. Perässä lensi kaksi viime kesän poikasta, jotka yrittivät liittyä porukkaan. Jo vedessä oleva pari osoitti kaameasti kaklottaen ja ilmiselvällä ruumiinkielellä, että nuorison seura ei juuri nyt ole toivottavaa. Tulokkaat kaarsivat paikan yli varsin matalalla. Samaan kuvaan en niitä saanut, mutta molemmat parit ovat eri kuvissa.

joutsenetVähän tämän jälkeen laituriin ajoivat mökkinaapurit Arja ja Enssi kahden lapsenlapsensa kanssa. He olivat olleet ongella vastapäisen saaren rannassa ja olivat laskeneet molemmat aurassa olleen 32 lintua. Lisäksi he tiesivät, että parvi oli laskeutunut läheisen Nyhtävänluodon rantaan joskus vähän ennen puoltayötä. Joutsenet olivat ilmeisesti sattumalta valinneet yöpymispaikakseen Pyhäjärven jatkaaksensa matkaansa aamulla. Mistähän parvi lie ollut tulossa ja minne menossa. Outo kuitenkin tuon kokoinen, oletettavasti muuttava parvi tähän aikaan.

Kerroin heille myös minkistä. Enssi sanoi, että hänellä on kaksi minkinloukkoa. Viritetään ne pyyntiin ja jos ne eivät auta, haetaan minunkin jollainlailla tuntemalta mieheltä lisää. Poikasten kanssa liikkuvien minkkien rauhoitusaika on 1.5 – 31.7. Tällä en ainakaan nähnyt jälkeläisiä mukana.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s