Pesintöjä ja pesimättömyyttä.


Olen käynyt läpi kaikki tietämäni neljä joutsenen pesäpaikkaa lähiympäristössä. Kaikki olivat asuttuja.

härkälintuHärkälinnun todennäköisiä pesäpaikkoja olen löytänyt sen suuremmin etsimättä kuusi. Härkälintu osaa piilottaa pesänsä todellä hyvin. Parinsadan metrin päässä mökistä on jo vuosien ajan ollut pesäpaikka. Tiedän aivan varmasti 7-8 aarin alueen, jossa se on, mutta en ole sitä koskaan löytänyt kiikaroimalla. En ole lähtenyt häiritsemään pesintää veneellä tai kahlomalla polven korkuiseen veteen. Siksipä olin toissapäivänä ällikällä lyöty, kun havaitsin parin kilometrin päässä mökistä ajaessani autolla salmelle, joka erottaa mantereen Pyhäjärven pitkästä, asutusta Kurensaaresta. Salmessa oli tulevankin kaislikon ulkopuolella kaikkien näkyvillä tämä pesä. Kuva on otettu kohtuullisen kaukaa ja cropattu melkoisesti.

Telkän pöntöstä poikaset lähtivät jo 27.5. Niemessä on 7 pikkulintupönttöä. Yhdessä pöntössä saattaa jo olla menossa sinitiaisen haudonta. Yhteen pönttöön oli talitiainen kantamassa pesintäaineksia, mutta kirjosieppo ajoi sen pois. Sen  ja toisen pöntön ympärillä kierteli sieppopariskunnat. Tänään olen ollut ison osan päivästä Kirkolla enkä ole nähnyt kumpaakaan naarasta. Oiliskohan viimeinkin alkanut haudonta. Toinen koiraista laulaa lurittelee vielä täydestä sydämmestään. Joko siltä on naaras häipynyt tai sitten se havittelee haaremia itselleen. Neljä pönttöä on vielä vapaana, niistä tosin yksi on sinitiaspönttö. Tänään on ollut ensimmäinen lämmin päivä puolentoista viikon kylmän tai viileän jakson jälkeen. Hyönteisiä ei juuri näy lentävän (yhtään sääskeä en ole vielä nähnyt tai kuullut). Voisikohan se olla viivyttänyt pesinnän alkua.

Ainoa lähistön tavipariskunta liikkuu vielä yhdessä. Nekään eivät ole aloittaneet pesintää. Sinosorsista näkyy vain koiraita. Niillä lie pesintä meneillään.

Istuimme pari tuntia sitten isän kanssa kuistilla kahvilla, kun 3-4 metrin päästä laiturista ui seitsämän kuikan parvi mökistä vasemmalle. Pidin äsken tupakkatauon kirjoittamisesta ja todennäköisesti sama parvi ui takaisin oikeallepäin noin 50 metriä ulompana. Nyt kuikkia oli kahdeksan. Yksi elefantti marssi näin… Pitäisiköhän päivystää ilta, jos parvi vielä ui edestakaisin. Montakohan siinä lopulta olisi. Tämänkokoinen kuikkaparvi ei täällä vielä ole iso. Loppukesällä, kun kaikki linnut kokoontuvat yhteen poikasineeen, 30-40 kuikan parvi ei ole harvinaisuus.

Seuraava on kaikki mutu-tietoa, mutta vuosien havaintoihin perustuvaa. En ole Pyhäjärven lintuja laskenut, mutta tuntuma vesilinnuista ainakin täällä pohjoisosassa minulla on. Jonkinlainen TOP-4 voisi olla, telkkä, härkälintu, kuikka ja sinisorsa. Järjestys voisi olla vaikka tämä. Molemmat koskelotkin voisivat ujuttautua ainakin lähelle TOP-4:ää. Joutsenkin voisi mahtua TOP-10:een.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s