Pesintää


Tänä aamuna herätessäni puoli seitsämän maissa mittari näytti vain kolmea astetta. Huikea pudotus vähän yli vuorokaudessa 27 asteen helteestä. Onneksi olen osannut odottaa viileitäkin ilmoja. Mukana on lämpöisiä vaatteita. Säähän on vain pukeutumiskysymys.

Joutsenet hautovat jo täyttä päätä muniaan. Niemen edessä on muutaman päivän päivystänyt kuikkakoiras. En tunne tarkkaan kuikkien pesintätouhuja. Koiras pysyy niin tiiviisti paikallaan ja laskeutuu lennoltaan samaan paikkaan, että voisin kuvitella, että niemessä on meneillään kuikan pesintä. En aio lähteä kiertämään rantoja varmistaakseni pesinnän. Hoitakoon hommansa häiriintymättä ja  rauhassa, jos pesintää ylipäätään on.

230514_4514-2Niemen ainoassa telkänpöntössä on haudonta jo meneillään. Pikkulintujen pöntöissä ei ole vielä vakituisia asujia. Montaakin pönttöä käy katsastamassa kirjosieppoja, tali- ja sinitiaisia. Monena vuotena saunan katoksen alla on pesinyt harmaasieppo, joka on eräs Suomen yleisimmistä linnuista, mutta jää vaatimattoman ulkonäkönsä ja vaatimattoman ääntelynsä takia monelta kokonaan näkemättä. Saunan ympärillä pyörii nyt useita sieppoja. Harmaasieppoja pesii maassamme puolisentoistamiljonaa paria. Harmaasieppo munii 4-6 munaa. Jos niistä edes suurin osa kuoriutuu lentokykyisiksi poikasiksi, harmaasieppoja on loppukesällä Suomessa monta kertaa enemmän kuin meitä ihmisiä. Eikä se ole vielä paljon. Suomen yleiimmän linnun, pajulinnun, pesimäkannaksi arvioidaan 7-11 miljonnaa paria ja poikasten kuorittua me ihmiset olemme vähemmistökansalaisia.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s