Pataniemessä


Tulin eilen mökille huikeassa helteessä. Auton mittari näytti paikoin 30 astetta. 14 vuotta vanhan, lähes 200.000 km ajetun auton ilmastointi ei enää toimi oikeastaan ollenkaan ja eteläänpäin ajaessani aurinko paistoi suoraan syliin. Matka oli tuskainen. Ajoin sunnuntaina Ouluun, jossa Jaana-tyttäreni asuu ja olin siellä yötä. Maanataiaamuna ajoin Liminganlahdelle Virkkulan tornille. Siellä vietetystä kolmituntisesta tuli unohtumaton. Tuskin koskaan enää tulee uudestaan mahdollisuutta tällaiselle ohikulkumatkalla tehdyn käympänyttuolla-pysähdykselle, jonka aikana löytyy kaksi uutta todella harvinaista elistä. Pysähdyn toki aina muutoinkin Liminganlahdella ohiajaessani. Tornissa oli kolme oululaista ornia, joilla oli putkessa lampiviklo melko kaukana. Sain ohjeita sen löytämiseksi, mutta lopulta oli pakko käydä katsomassa naapurin putkesta tarkka paikka. riuttatiiraLintu löytyi ja samassa putkessa oli vielä mustapyrstökuiri, joita olin jo nähnyt edellsiviikolla Tromssassa. Lampiviklo ei herättänyt oululaisissa suurempaa intohimoa. Kiikarit kiersivät aluetta ja sitten kuului huuto: tuolla se on. Putkeen löytyi hietatiira. Lintu oli näkyvillä koko tornissa viettämäni loppuajan pyydystellen ilmasta hyönteisiä. Se kävi välillä istumassa hyvän tovin pienellä kivellä. Tilanteesta ohessa hävyttömän kaukaa otettu kuva.

Olin mökillä eilen alkuillasta. Lämpömittari näytti täälläkin 28 astetta, toukokuussa! Tänäänkin on ollut parikymmentä astetta, mutta pilvistä. Päivä on mennyt kaikenlaisessa aloituspuuhastellessa. Aamupäivällä piti käydä kirkolla täyttämässä jääkaappia. Saarijärvi on ollut kauan kaupunki, mutta vanhat saarijärveläiset käyvät edelleen kirkonkylässä kaupassa. Iltapäivä hurahti muissa kesäasennuksissa: vesipumpun käyttöönotossa,  laiturin virittämisessä ja muissa pikkuhommissa. En ole juurikaan ehtinyt katsella lintuja ympärillä. Härkälintu ja kuikka uivat niemen ohi, kirjosieppo ja talitiainen kinastelivat yhden pöntön käytöstä. Useampikin käki kukkuu ja sepelkyyhkyt uhuilevat ja aamulla kuului paristakin paikasta kulorastaan laulua. Tontilla on pieni keto, jossa kukkii valkovuokkoja. Olen saanut komennon kuvata niitä, mutta en ole tänään ehtinyt.

Rovaniemi-Saarijärvi välillä on lukuisia liikenneympyröitä. En halua syyllistää autoilijoita. Syyttävä sormi on kai osoitettava autokauppiaden suuntaan, jotka myyvät viallisia autoja, joista puuttuu vilkku. Norjassa ja Tromssasakin on liikennympyröiden käyttö huikeasti meitä yleisempää. Suuri osa ympyröistä on kaksikaistaisia. Homma toimii siellä paljon liikennevaloja tehokkaamminin. Norskit osaavat ajaa niissä. Jokainen näyttää suuntavilkulla aikomuksensa. Minun on hieman vaikea kuvitella systeemin toimivan Suomessa.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s