kaikenlaista


Perjantaina 9.5. kävin Harjulammen tornilla. Mielenkiintoisia lajeja: suokukkoja, kaksi punajalkavikloa, mustaviklo ja molemmat tyllilajit. 090514_3618-2Kuvasin pikkutylliä ja otin siitä myös noin minuutin mittaisen videopätkän. Siitä löytyi pikkutyllin käyttäytymiseen minulle aivan uusi piirre. En ole sitä koskaan kiikarin enkä kaukoputken kautta huomannut. Linnun liikkuessa lietteikössä se taputti jalallaan nopeassa tahdissa pienen hetken maata ja nappasi jalan läheisyydestä syötävää. Liekö kyse samasta ruokailutavasta kuin vesipääskyn pyöriminen. Valitettavasti video on kooltaan niin suuri, että WordPress ei sitä ota vastaan. Kuvassa pikkutyllin jalka on kuitenkin taputusasennossa.

Olen kuluneen viikon ollut Tromssassa. Olen jo vuosien ajan käynyt siellä samalla viikolla. Joskus kahlaajamuutto osuu kohdalleen, joskus se taas on jäänyt näkemättä. Kevät oli sielläkin myöhässä ja vain sirrien etujoukot olivat tulleet paikalle. Nyt ei näkynyt tuhatpäisiä sirriparvia minne vain kiikarisi suuntaat.140514_3755-2 Hakemisessa olivat edes muutaman kymmenen linnun parvet. Punakuireja näkyi muutamia siellä täällä. Hienoimmat havikset tulivat kuitenkin kolmesta mustopyrstökuirista. Yksi oli Kvaløyaslettan rannassa ja kaksi kaupungin kupeessa Langnesissä. Langnesistä löytyi myös karikukko. Tisnesissä Grindøysundetin luonnonsuojelualueella oli harmaasorsapari ja kaksi suosirriä. Pari taivaanvuohta mäkätti, riekko kopeikkoili ja suopöllö kierteli alueella. Kahlaajia puoleensa vetävä lammikko Hästedammen pysyi tyhjänä lukuunottamatta muutamaa kapustarintaa. Tähän aikaan tavallisista suokukoista ei näkynyt merkkiäkään. Kaikki linnut pysyttelivät kuvausetäisyyden ulkopuolella vain kiikarilla tai putkella havainnoitavissa.

150514_4062-2Tisnesissä tuli kuitenkin eräänlainen elis. Pääsin ensimmäistä kertaa eläessäni kuvaamaan hirveä. Ehdin ottaa siitä joitakin kuvia auton ikkunasta ennenkuin se hitaan majesteettisesti häipyi takana näkyvään pensaikkoon. Olisi ensimmäiseksi kuvattavaksi voinut tulla kunnon kruunupää.

Menomatkalla petti kaksi hyvää havaintopaikkaa. Nalluvuobissa (paikka, jossa tie tulee ensimmäisen kerran meren rantaan) ei menomatkalla näkynyt mitään. Tullessa paikalla oli mustalintuja, pilkkasiipiä, alleja ja paljon tukkasotkia. Kilpisellä Muotkatakassa, joka on kulmakunnan varmimpia petopaikkoja, ei näkynyt sielläkään mitään. Tulomatkalla Laassavaaran päällä kierteli piekanapariskunta, jonka todennäköisen pesäpaikankin löysin vaaran pahdalta. Vaaran rinteellä lenteli tuulihaukkapari, jonka voissin kuvitella aloittelevan pesiintäänsä siellä.

Norjassa ollessani NRK (Norjan yleisradioyhtiö) uutisoi tromssalaisten lintututkijoiden tutkimuksesta myrskylintujen vatsaan joutuneesta muovijätteestä ”miljoona merilintua kuolee, koska heitäämme  muovia”. Jutussa ei mainita lukuja, mutta radiojutun mukaan 80-luvulla kuolleina löytyneiden myrskylintujen vatsasta löytyi 30 prosentissa muovijätettä, joka estää nitä saamasta ja sulattamasta oikeaa ravintoa.. Nykyään luku on 80 prosenttia. Hirveää.

PS. Tämän jutun päivittämisen jälkeen NRK:n sivuilta löytyi toinenkin juttu ”muoviruoasta” ja albatrossin poikasesta. Tekisi mieli toivoa, että kuva on lavastettu ja juttua liioiteltu.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s