Pullajoutsenia


Muonion Kutunivassa on talvehtinut 11 joutsenta, joita paikalliset ovat ruokkineet. Toki ne ovat ainakin osin ravintonsa löytäneet läpi talven sulana pysyneen nivan pohjastakin. Vappuaattona ensimmäinen pysähdys Pallakselle mennessä oli nivan parkkipaikalla mahdollisten muuttolintujen löytämiseksi. Paikalla oli vain telkkiä ja kaksi joutsenta, jotka torkkuivat yläpuolisen jään reunalla. Eipä mennyt aikaakaan, kun joutsenet havahtuivat torkuiltaan ja alkoivat hiljakseen uida kohti. Kuvasin lintuja edellispäivän lumisateen kuorruttamia puiden kanssa ja seurasin muutoin jousenia, jotka uivat tien viereen niin lähelle kuin sula antoi myöten.  Sillä kertaa matka jatkui Pallakselle.

Vappupäivän aamuna sama pysähdys taas. Paikalla oli jo joutsenia kuvaamassa Jorma Luhta. Tervehdittin ja kuvattiin lintuja, jotka tulivat koko ajan lähemmäksi. Kävin hakemassa autosta vanhan rungon, jossa oli valmiiksi kiinni 18-50 millinen putki. Aikamme kuvasimme ja ajattelin ääneen, että millähän joutsenet saisi siirtymään 10-20 metriä ylemmäs. Silloin saisin taustalle Keimiötunturin.010514_3352-2 Jorma ei pukahtanut sanaakaan vaan häipyi kaivelemaan jotain autostaan. Hän palasi takaisin ja rämpi hangessa ne ehdottamani metrit ja alkoi heitellä linnuille autosta hakemiaan näkkileivän muruja. Joutsenet uivat hänen eväilleen. Kysyin sopiiko tulla hänen houkutuksilleen kuvaamaan ja tottakai se kävi. Lyhyellä telellä syntyi aivan mielenkiintoisia kuvia. Kuvassa Jormakin lopettelee kuvaamistaan.

SONY DSCTilanne jäi kaivertamaan sen verran, että seuraavana aamuna piti vielä ajaa paikalle ja nyt repussa oli omia eväitä joutsenille. Yöllä oli ollut kova pakkanen, joka oli jäädyttänyt nivan rantaan parin sentin uuden jään. Joutsenet uivat paikalle leipäpalasten houkuttelemina. Ne tulivat 2-3 metrin päähän ja nousivat edellisyön jäälle, joka kuvassa on alkanut jo vajota. Ehdin ottaa muutaman kuvan ennekuin jää petti lintujen alta. Vääntelin zoomia edestakaisin kuvia ottaessani. Exif-tiedoista näkyy, että tässä kuvassa zoom on ollut asennossa 20 mm. Taustalla on pilviä vasten Keimiötunturi.

Nyt sitten mietityttää onko erilaisten houkuttimien tai atrappien käyttäminen luontokuvauksessa aivan oikein. Nämä joutsenet ovat talviruokinnan aikana tottuneet ihmisiin ja oppineet saamaan heiltä einestä. Tiedän, että hurja määrä hienoja luontokuvia on otettu jollain lailla lintuja sopivaan kohtaan houkuttelemalla.  Yritän jollain lailla itselleni puolustella tätä tilannette, että en etukäteen tiennyt joutsen käyttäytymisestä.  Huomasin sen lintuja tarkkailemalla. Vähän sama juttu kuin toisen henkilön tekemän havainnon bongaaminen versus itse löydetty havainto. Edelliselle en mahdottomasti anna arvoa, mutta jälkimmäinsen muistaa pitkään ainakin harvinaisesta lajista.

Kaikenlaisia pinnatilastoja on olemassa. Voisivatkohan tilastonikkarit aloittaa uuden listan: omat havainnot (spondet), jolle listalle ei hyväksyttäisi yhtäkään havaintoa, jonka joku muu on jo aikaisemmin ilmoittanut samasta linnusta. Voisi olla aivan mielenkiintoinen tilasto.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s