Lintumuuttoa


Eteläsuomalaiset ornit ovat rähmällään aikaisen kevätmuuton edessä. Aikaisessa ollaan täälläkin, mutta ei missään ennätyslukemissa. Halosen Jorman Lapin Kansan netissä ylläpitämän blogin tilastoissa LLY:n alueella ollaan pari lajia jäljessä vuoden 2011 kevätmuutosta. Olen käynyt viimeaikoina melko tiheään Niskanperän lintutornissa.  Oikein hyvin olen ehtinyt kirjata muuttavat linnut ylös ja siemaista välillä perskahvitkin. Alueella on tätä kirjoitettaessa havaiitu tasan sata muuttolajia. Olen hieman jäljessä 71 lajillani.

Lauantai oli valtakunnallinen muutontarkkailupäivä. Meitä oli tornissa kuusi henkilöä. Muutto oli silloinkin kovin hiljaista. Muutama mainitsemisen arvoinen havis kuitenkin. Tornissa olimme aamuviidestä puoleenpäivään. Koko aikana tehtiin havaintoja 66 muuttavasta metsähanhesta, jotka kaikki olivat menossa suoraan pohjoiseen. Yksi paluumuutanut merihanhi havaittiin ja aluksi toinenkin ennenkuin tarkkasilmäisimmät huomasivat, että eipä olekkaan. Tumma ja lyhyt nokka paljasti linnun lyhytnokkahanheksi. LLY:n alueen ensimmäiset kuikat osuivat putkiimme: yksi uiskenteli Kemijoen sulassa ja neljä lentää viipotti koillisen suuntaan. Kovasti hämmästelimme porukalla petomuuton puuttumista.

Ainakin minulle mielenkiintoisin havainto oli ristisorsa. Simulan Jukka soitti kaupungin kyljestä Vitikanpäästä,että jokea pitkin etelään lentää em laji. Ei mennyt kauaakaan, kun se osui jonkun kiikariin. Lintu lensi sen verran kaukana, että emme pystyneet sitä sukupuolelleen määrittämään, mutta selvä ristisorsa kuitenkin.  Määritys tehdään parhaiten nokkakyhmyn perusteella. Ristisorsia näkee Oulun seuduilla ja Norjassa olen niitä nähnyt paljonkin. Tämä veijari oli ensimmäinen näkemäni yhdistyksemme alueella.

Uivelo, mergus albellusOlen kevään aikana nähnyt seitsämän uivelopariskuntaa. Jos edellämainittu ristisorsa on vaikea kuvattava, niin uivelo on melkein mahdoton.  Olin lukenut havaintotietokannasta, että Ounaskosken sulassa, keskellä kaupunkia on nähty uivelopariskunta. Lähdin lauantai-iltana etsimään lintuja vuodari mielessä. Seuraan liittyi Luiron Jarno, joka ajan myötä kyllästyi etsimiseen ja lähti kotiinsa. Aikansa meni minullakin, mutta löysin linnut sulan alapäästä jään reunalla torkkumassa. Koskaan en ole päässyt kameran kanssa näin ”lähelle” uiveloita. Ehdin ottaa linnuista kolmen kuvan sarja ennenkuin ne lensivät kauemmaksi joelle kuvausetäisyyden ulkopuolelle. Keskimmäinen kuvista oli kohtuullisen tarkka ja kesti 24 miljoonan pixelin avulla hyvänlaisen croppauksen. Soitin Jarnon takaisin paikalle ja hänkin ehti saada linnuista vuodarin.

En ole katsonut tilastojani, mutta muistelen, että kahteen kesään en ole saanut sääkseä kiikariini. Tänään se onnistui Oikaraisen Vanhakoskella. Tietysti kamera autossa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s