Keski-Suomessa


Ajettiin Antin kanssa toissapäivänä Saarijärvelle. Matkalla pyörähdettiin Liminganlahden kautta. Vilmilässä tien varressa oli kolmisenkymmentä joutsenta ja niiden joukossa 7 metsähanhea. Tornista nähtiin lisää hanhia, mutta ne olivat liian kaukana lämpöväreilyn takia varmasti tunnistettaviksi. Muuta mainitsemisen arvoista emme nähneet.

Lumet loppuivat Oulun eteläpuolella eikä sitä täällä ole edes aurauskasoissa eikä metsien varjopaikoissa.

Vuodareita on tullut lappilaisittain paljon vuoden aikaan nähden. Mitään merkittävää ei ole löytynyt. Kaikki lajit tulisivat kuitenkin kevään tai kesän aikana havaittaviksi. Vein eilen Antin mökille, jossa hän aikoo viettää vähän toista viikkoa. Minun mukavuudenhaluni voittaa ja yövyn hyvin lämpöeristämättömän mökin sijaan Ukin luona kaupungissa. Eilen mökkimatkalla näin Pyhäjärven Pöykynlahdessa kaksi joutsenta, joita ei tänään enää näkynyt. Mökin lähelle laskevan Peltojoen suun sulassa oli kaksi jousenta, joita siinä taas eilen ei ollut. Toisen joutsenen kaulassa näkyi vielä selvästi vamma, joka oli viime kesänä Pöykynlahdessa pesivien joutsenten toisella linnulla. Olivat siirtyneet suurempaan sulaan muutaman kilometrin päähän. Vakiopaikalla on tiedossa taas pesintä tänä kesänä.

jotsenetOtin joutsenista ja paikalla olleista kahdeksasta telkästä videoita, mutta en yhtään stillkuvaa. Siksi oheiskuvana viime kesänä otettu kuva edellämainitusta Pöykynlahden joutsenperheestä.

Eilen kävin Satosuolla havistelemassa. Paikka on nimensä mukaan ollut joskus suota, mutta on aikoja sitten raivattu viljelysmaaksi, jota halkoo vähäinen puro, jonka varressa on laikuttaisia pieniä metsälöitä. Paikka on parhaita muuttojen aikaisia havispaikkoja kulmakunnalla. Joutsenia paikalla oli vähän yli 30, kaksi kurkea, hyyppiä vähän toistakymmentä, pari kiurua soidinlennossa, peippoja lauleli ympärillä ja pellolle laskeutui kaksi sepelkyyhkyä. Näin kaukaa kiikarilla jonkun jalohaukan, mutta en löytänyt sitä enää putkeen ja se jäi tunnistamattomaksi.

Kävin aamulla vilkaisemassa taas Hornøyan kameroita. Keskellä ja aivan lähellä lunnikameraa oli höyhenpukuaan huoltamassa nuori isolokki. En ole kovinkaan innokas tilasto- tai listaintoilija, mutta pitäisiköhän aloittaa Hornøya-kameralista. Tuskin vain.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s