Ferdinand von Schirach


Tarkoitukseni ei ole aloittaa kirjablogia. Haluan kuitenkin kertoa yhdestä uudesta suosikistani, hieno kirja ja kirjailija.

Joulun alla kerroin muutamin sanoin lukemistani kirjoista. Mainitsin jutussa Ferdinand von Schirachin. Joulukuussa luin hänen kaksi siihen mennessä suomennettua kirjaansa:  Rikoksia ja Collinin tapaus. Tammikuussa kirjailijalta ilmestyi kolmas suomennos, Syyllisyys. Sain sen tuoreeltaan luettavakseni kirjastosta.

Kirjailija on saksalainen asianajaja, joka kertoo omista oikeustapauksistaan. Collinin tapaus kertoo vain yhdestä oikeudenkäynnistä, joka sittemmin tuli vaikuttamaan saksalaiseen lainsäädäntöön. Kaksi muuta ovat lyhyitä kertomuksia oikeus- ja rikostapauksista. Tarinat ovat ahdistavia, mutta von Schirach osaa kirjoittaa niistä moralisoimatta, empaattisesti, hienolla ja nautittavalla kielellä. Kirjoista on tehty Saksassa TV-sarja, jonka toivoisin tulevan jollain aikavälillä jollekkin suomalaiselle kanavalle. Filmatisointi ei todennäköisesti pysty tavoittamaan von Schirachin myötäelävää kerrontaa.

SyyllisyysSyyllisyys-kirjassa on 15 lyhyttä kertomusta. Kirjassa on pari tarinaa, jotka tuntuvat liian uskomattomilta ollakseen totta. Googletin saksalaisia kirjallisuusarvosteluja eikä niissä asetettu tarinoiden totuudellisuutta kyseenalaiseksi. Eniten kaihersi tarina parista huumediileristä, joiden touhut menivät niin pieleen kuin pieleen voi mennä lopputulosta lukuunottamatta. Kaikissa kirjoissa yhtenä teemana on mahdollisuus mattimeikäläisen ajautumisesta rikolliseksi. Kuka on hyvä ja kuka on paha. Syyllisyys-kirjan viimeinen juttu on vain kolmesivuoninen loppukevennys. Se on maukas, itseironinen tarina. En muista pitkiin aikoihin nauraneeni niin makoisasti kirja kädessäni  kuin sen viimeisen kappaleen luettuani.

Aika ajoin mieleen hiipii pieni piru. Muistissa on argentiinalainen Jorge Luis Borges, joka kirjoitti novelleja uskottaviin, mutta keksittyihin asiakirjoihin perustuen. Borgesilta on ottanut mallia oppi-isänsä tunnustaen mm Umbero Eco ja Jostain Gaader.

Oli miten oli, mutta hienoja ja hienosti kirjoitettuja kirjoja. Ferdinand von Schirach on julkaissut kaksi suomentamatonta kirjaa. Jään odottamaan.

One thought on “Ferdinand von Schirach

  1. Terve! Tässä vain lyhyt tiedote että nyt iltalenkiltä tullessa kuulin taas vuosien jälkeen HELMIPÖLLÖN hienon ”puputuksen” tässä talon kohdalla radantakaisesta metsästä (Vaarala ,10 km keskustasta Vanttaukselle päin). Oli tosiaan muutama vuosi kuulumatta kun metsänhakkuuta varmaan arasteli. Muutenhan tässä on tunnelmat nousussa kevättä kohti ! Kielitaitoisia näkyvät olevan sinun jälkeläiset! Minäkin sanoin omille lapsille ( 6 tyttöä ja 3 poikaa) että lukekaa kieliä että niitä tarvitsette elämässä ja onneksi edes siinä ottivat minua todesta………….!

    Rikasta kevättä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s