Citysaukko, inversio sekä uudet autot ja pakkanen


Asiaa on taas kertynyt enemmän kuin yhteen postaukseen sopii.

Edellisen jutun joutsen voi ainakin eilen vielä hyvin. Kuulin, että se on vaihtanut paikkaa vähän ylemmäksi virrassa ja lienee siten ilmeisen voimissaan. Perjantaina saimme Kreivin Ismon avulla Ranuan eläinpuistosta ohjeita linnun ruokkimiseksi ja eräs kyläläinen lupasi ottaa homman hoitaakseen. Hänen mukaansa sulassa on niin matalaa, että lintu yltää saamaan siitä ruokaa niinkauan kuin sitä riittää. Ismokin oli käynyt yrittämässä linnun kiinniottoa, mutta ei ollut onnistunut.

Olen muutaman kerran käynyt yrittämässä Jätkänkynttilän sulassa olevia saukkoja kuviin. Tänään sitten yksi oli paikalla. Sillalle oli kertynyt Jurmossa kuvausmatkalla olevaa Veikkoa lukuunottamatta koko rantaremmi. Lisäksi putkiaan sojotteli muutama tuntematon suomalainen henkilö. Liekö tv-uutisten juttu houkutellut ulkopaikkakuntalaisiakin. Ulkomaalaiset turistitkin kävivät yrittämässä saada saukkoa kuvaan pokkareillaan ja kännykkäkameroillaan. Pakkasta oli 27 astetta ja Jalkasen näpit eivät ole viimeisenpäälle luodut niin kylmässä työskentelemiseen. Marko tarjosi sormenlämmittimiä avuksi. Kertoi niiden toimivan puoli vuorokautta ja pitävän niin sormet kuin varpaatkin lämpiminä. Saukko, Lutra lutraEn niitä halunnut, koska eivät ole ilmaisia. Lämmittimiä pitää hankkia. Muuten minulla on lämpimät varusteet eikä kovakaan pakkanen hetkauta, mutta kameran käsittely ja kuvaaminen ei oikein onnistu paksut rukkaset käsissä vaan kuvatessa ainakin oikeassa kädessä voi pitää vain sormikasta.  Rukkaset toki oli mukana ja välillä niissä sormia lämmittäen selvisin puolitoista tuntia, mutta sitten oli pakko lähteä kotiin juuri, kun valaistus sulalla alkoi olla parhaimmillaan. En vähään aikaan ole kokenut sellaista tuskaa, kun kodin lämmössä veri sormissa alkoi kiertämään kunnolla. Puolisen tuntia sitä kesti ja sitten se meni ohi. Viisisataa kuvaa ehdin napsia ja niiden päälle pari lyhyttä videon pätkää. Kuvia en ole vielä käynyt läpi. Ohessa kuitenkin yksi esimerkki, että kalaisassa paikassa saukot viihtyvät. Tv-uutisten juttulinkissä olevat kolme saukkoa ovat ilmeinen naaras ja kaksi poikasta. Kuvassa oleva saukko kieriskeli sen verran jäällä, että saatoimme todeta sen olevan uros.

Krisse viivähti muutaman päivän Rovaniemellä isoäitinsä satavuotisjuhlissa, joita vietettiin tänään. Krisse lähti ajamaan kotiinsa kahden maissa. Pari tuntia sitten rouva soitti ja pyysi tarkistamaan Kilpisjärven lämpötilan. Hän oli ajanut Muoniosta asti kolme auton letkassa, josta kaksi oli kääntynyt Paljoensuussa Hettaan päin. Koko matkan oli auton mittari näyttänyt yli kolmenkymmenen asteen lukemia. Puhelu tuli Karesuvannosta ja auton mittarin mukaan pakkasta oli 39 astetta. Krissellä on keväällä ostettu uusi Toyota Avensis. Hän soitti jo matkalta, että tiellä seisoo uusia autoja ja nopeimmat olivat tulossa vastaan hinausautojen lavalla. Krisse tietää, että uudet autot eivät välttämättä kestä kovia pakkasia. Yksin ajaessa alkoi luonnollisesti huoli painamaan. Ilmatieteenlaitoksen mittarien mukaan Kilpisellä oli enää 33 astetta. Alhaalla meren rannassa huolta ei enää olisi. Sula jäämeri pitää pakkasen kurissa.

Hinausautot ja -yritykset ovat muutaman viime vuoden aikana lisääntyneet Lapissa. Töitä riittää eikä lavoilla juurikaan näe vanhoja Ladoja, Volkkareita tms. Kyydin ovat saaneet tuliterät Bemarit, Audit, Mersut jne. En tunne alaa, mutta syynä on oletettavasti, että uudet autot on suunniteltu Keski-Euroopan olosuhteisiin mahdollisimman bensapiheiksi ja niissä on määrättömästi erilaista elektroniikkaa. Ne eivät kestä täkäläisiä pakkasia. Etelän hiihtolomat alkavat muutaman viikon kuluttua. Helmikuu on on vielä potentiaalista pakkaskautta. Neuvottelin pari vuotta sitten erään yrittäjän kanssa toisen hinurin rahoituksesta. Hän kertoi, että, jos ensimmäisten hiihtolomaviikkojen aikana sattuu kovat pakkaset, heiltä jää yöunet vähiin ja pankkitili tykkää.

Kilpisellä oli Krissen soittaessa Ilmatieteenlaitoksen mittarin mukaan 33,4 astetta pakkasta. laitoksella on mittari myös Saanan huipulla. Siellä oli 9,2 astetta. Rovaniemen keskustassa oli -29,4 ja korkeammalla olevalla lentokentällä -23,9 astetta. (lentokentän lukema näytetään esim telkkarissa Rovaniemen lämpötilaksi). Eikä tarvitse hakea korkeuseroa niinkään paljon. Jos autoni on hetkellisesti kotipihassa ja kotoa lähtiessäni neljännen kerroksen mittarini näyttävät kovaa pakkasta, auton mittari tuikuttaa todennäköisesti 2-3 astetta kylmempää. Eikä kyse ole siitä, että jompi kumpi mittari näyttäisi väärin.  Yleensä ilma kylmenee ylöspäin mentäessä. Nykyisen kaltaisessa seisovassa pakkasilmassa käykin päinvastoin. Maata lähinnä oleva ilma kylmenee eikä raskaampana pääse nousemaan ylöspäin. Kyse on inversiosta tai pintainversiosta. Ilmiö on tuttu jokaiselle kovilla pakkasilla tunturissa liikkuneille. Vähäinenkin tuuli sekoittaa ilmaa ja palataan todennäköisesti normaalitilaan.

PS. Juuri ennen kuin ehdin painamaan julkaisenamikkaa Krisse soitti. Oli päässyt Kilpiselle, jossa oli enää 30 astetta. Karesuvannon ja Muotkatakan välillä mittari oli näyttänyt koko ajan -40 astetta. Silläkin välillä oli useampi tielle hyytynyt henkilöauto ja kaksi rekkaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s