suuri koko liikaa


Tänään on ollut taas hieno, reilun parinkymmenen asteen pakkaspäivä. Ajoimme Krissen kanssa Vikakönkäälle tarkoituksenamme kuvata koskikaroja. Kuvauskohteet kuitenkin vaihtuivat kolme kertaa päivän aikana. Paikalta löydettiin vain yksi kara reilusti kuvausetäisyyden ulkopuolelta. Löydettiin se sillan pohjoispuolelta. Siihen jäi ensimmäinen projekti. Oltiin lähdössä jo Korpikoskelle etsimään uusia karoja, kun huomattiin sen jo löydetyn linnun takana jäälle nousemassa kaksi saukkoa. Koostaan päätelleen paikalla oli emo ja poikanen. Vähin äänin yritimme tien kautta kiertää lähemmäksi saukkoja. Varovasti yritimme päästä rantaan ja saada jalustat ja kamerat kuvauskuntoon. Kolme varttia odottelimme niitä näkyville. Eivät suostuneet enää tulemaan kuvattavaksi tai olivat ehtineet viisiminuuttisen korpivaelluksemme aikana jo siirtyä muualle. Saukkokiimassa olin jo huomannut ylempänä sulan reunassa tumman möykyn, johon en sen suurempaa huomiota kiinnittänyt. Olihan kiire saada saukkoja kuvaan ja jopa videolle. Odotellessa etsin sen möykyn kiikariin ja se sattui juuri silloin nostamaan päätään. Jahas, Lean, O-P:n, Veikon ja Ilpon aikaisemmin ilmoittama 2kv joutsen oli edelleen paikalla.

joutsenen poikanenPurettiin saukkokuvaussysteemit ja lähdettiin katsomaan minkälaisia kuvia joutsenen poikasesta saisi talvisessa maisemassa. Lähemmäksi paarustaessemma paikalle ajoi paikallinen, joka kertoi ilmoittaneensa linnusta poliisille. Kuvasin lintua vähän kauempaa ja kääntöpaikalle tuli toinen auto, joka jäi joutsenen kohdalle. Kun pääsin paikalle, kaveri oli puhelimessa puhumassa hälytyskeskuksen kanssa, joka lupasi lähettää paikalle palokunnan ottamaan linnun kiinni. Seisottiin 5-6 metrin päässä linnusta, joka jökötti paikallaan eikä reagoinut mitenkään meihin. Nosti välillä päätään ja painoi sen sitten takaisin siiven alle. Kätten taputtaminenkaan ei saanut lintua liikkeelle. Kaverille soitettiin palokunnasta ja kyseltiin linnun voinnista. Kerroin itsekkin, että joutsen on ilmeisen huonossa kunnossa. Viime aikojen pakkaset ovat saaneet könkään alueen jäätymään niin, että vain keskivirta on sulana. Olen siellä joskus käynyt heittämässä perhoa ja muistikuvani on, että virkistyspaikan yläpuolinen alue on melko syvä. Mahtaakohan joutsen enää saada pohjasta ravintoa. Krissen kanssa lupasimme joka tapauksessa viedä linnun Ranuan eläinpuistoon, jos se saataisiin kiinni. Paikalle tullut palokunta oli asiasta kysynyt ja eläinpuisto oli luvannut ottaa linnun hoiviinsa.

joutsenen poikanenPalokunta tuli paikalle isolla autolla ja ajoivat suoraan joutsenen kohdalle. Henkilöauton ja vieressä seisovat ihmiset löpinöineen ja kättentaputuksineen lintu kesti, mutta paloauton koko oli liikaa. Kun auto pysähtyi, joutsen nousi jaloilleen ja lähti uimaan. Yhdessä todettiin, että sitä on aivan turha yrittää ottaa kiinni vapaasta vedestä, koska palokunnallakaan ei ollut venettä mukana. Palomiehetkin vähän katuivat etteivät olleet autoa jättäneet kauemmaksi. Poikasella ei ole vanhempia lintuja pitämässä siitä huolta. Sillä ei ole ilman ihmisen apua  juurikaan mahdollisuutta selvitä talven yli paikalla.

Toivoahan aina voi, mutta en oikein jaksa uskoa, että joutsen selviää montaakaan päivää, jos pakkaset eivät laske. Vaikeea on, vaikka lämpiäisikin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s