Muutama tunti


Puhdas olo Pallaksen hotellin saunan jäljiltä. Olemme olleet ainoat suomalaiset majoittujat täällä. Tänään on respan kertoman mukaan tulossa kolme lisää. Muutoin paikka on varattu briteille. Varausta tehdessäni puhelimeen vastannut henkilö pyysi lupaa soittaa vähän myöhemmin, koska hän kysyy englantilaiselta matkanjärjestäjältä voiko meidät majoittaa heidän joukkoonsa ja löytyykö vielä vapaa huone.

Ajoimme eilen tänne. Rovaniemellä satoi hiljokseen vettä ja tiet olivat sulia. Meltauksen jälkeen alkoi keli muuttua ja tiellä oli paikoin urautunutta polannetta. Mitä lähemmäs Kittilää päästiin, keli muuttui kaiken aikaa hankalammaksi. Olen ajanut kymmenkunta vuotta työni takia pitkin Lappia, mutta en ole koskaan nähnyt sellaista jonoa, jossa ajoimme Kittilään tullessamme. Jonossa oli sen mukaan mitä näki eteenpäin ja peilistä taaksepäin vähintään 40 autoa. Jono kulki hitaimmillaan kuuttakymppiä, mutta kukaan ei lähtenyt ohittamaan. Levin jälkeen keli sitten parani ja tiellä oli tasainen, normaali ja hyvinhoidettu lumipolanne, joka tosin oli liukas melkein nollakelissä.

Pallas on Pyhän ohella lempipaikkojamme. Tämän hotellin ilmapiiri on rauhoittava vanhan osan hirsiseinineen. Ravintola on tiloiltaan ainakin 50 vuoden takaa. Salissa on hirsiseinien lisäksi upeita yksityiskohtia mm poronkellovalaisimet. Ymmärrän hyvin, että Lapland Hotels haluaa uusia tiloja ja laajentaa majoituskapasiteettia, mutta voisin lähettää Yliniemen Pertille kainon rukouksen, että säilytä tämän paikan henki kaikesta uudesta huolimatta. Ollappa Lapissa edes yksi tunturikeskus, jossa ei ole Levin posketonta riekkumista. Sinne minua ei saa pienenkään sesongin aikaan edes kilon kappaleina.

311213_1102-2Pallas on muistaakseni vielä kaamosaluette. Aurinko ei siis nouse. Päivä on kuvaamiseen lyhyt. Tänään vielä sattui tuulinen ja tuiskuinen päivä. Hotelli on käytännössä paljakalla ja tuuli tuiversi opastuskeskuksen lipun räpättämään vaakasuorassa. Kävimme Vatikurussa yrittämässä kuvaamista, mutta muutaman kuvan jälkeen täytyi palata sisälle kuivaamaan kameraa ja sen linssejä. Oheisesta kuvasta myräkkä ei näy muutoin kuin siinä mitä siinä ei näy. Tältä paikalta kuvattaessa taustalla pitäisi kohota Taivas- ja Pyhäkero. Ne jäävät nyt lumisateen ja tuiskun taakse.

311213_1142-2Tiesimme jo ennakkoon, että Kutunivaan on jäänyt talvehtimaan joutsenia ja sinne on tullut todennäköisesti Norjasta talveaan viettämään koskikaroja. Alkumatka piti ajaa myräkässä seuraten aurauskeppejä. Tietä ei tuiskulta muutoin erottanut. Alempana näkyväisyys parani. Paikalta löytyivät kaikki jo aikaisemmin Tiiraan ilmoitetut kymmenen aikuista ja yksi viimekesäinen joutsen. Karoista löysimme vain yhden, joka lenteli sillan molemmin puolin. Joutsenet olivat liian kaukana kuvattavaksi, mutta karasta sain kuvia, kaukaa nekin. Kara kävi kerran niin lähellä, että sain siitä myös videon pätkän, jossa kaiken lisäksi lintu laulaa koko ajan. Ääni tosin kuuluu vähän heikosti kosken kohinan keskeltä. Olimme lähdössä jatkamaan matkaa, kun silmäkulmaan osui jotain liikettä. Kärppä oli ylittämässä virtaa maantiesiltaa pitkin parin metrin päässä meistä. Veijarihan on niin liukasliikkeinen, että en edes ehtinyt tarttua kameraan ennen kuin se oli jo hävinnyt viereiseen koivikkoon. Tämän vuoden toinen kärppähavainto. Edellistä Tromssan Tisnesissä sain sentään kuvattuakin.

Kuluvaa vuotta on jäljellä neljä tuntia. Toivotan kaikille hyvää uutta vuotta 2014

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s