Vegekettu ja jänis


Kilpisjärvelle on tullut kunnon talvi. Viimeisen tiedon mukaan lunta siellä on 117 senttiä, mikä on enää muutaman sentin päässä kaikkien aikojen joulukuun ennätyksestä. Kilpisellä lumi tulee yleensä tuiskuamalla ja niinpä virallinen lumensyvyys ilmoitetaan varmuudeksi ja poikkeuksellisesti kolmen eri mittauspisteen keskiarvona. Ilmatieteenlaitos on kertonut myös siellä tänään kello 13 jälkeen mitatusta tämän talven pakkasennätyksestä 33,5 astetta.

Krissellä on siellä Rautupolulla hyvin hoidettu ruokintapaikka, jossa käy paikka huomioiden runsaasti lintuja. Taitaapa siellä vierailla jokainen Kilpisellä käyvä lintuharrastajakin tarkistamassa paikalla olevat siivekkäät. Lajikirjokin on melkoisen poikkeuksellinen. Pikkutikka lie ollut jo vuosia vakiovieras. Samoin keväisin siemeniä käyvät napostelemassa muuttomatkalla olevat vuorihempot. Pari talvea sitten paikalla viihtyi koko talven ajan metso. Mistä lie havumetsien asukas tullut alueelle, jossa ei kasva katajaa kummoisempaan havupuuta, jotka nekin jäävät jo alkutalvesta hangen alle.

Nokkavarpunen. Kuva Kristiina Johansson
Nokkavarpunen. Kuva Kristiina Johansson

Krisse toi sille Skibottenista männyn oksia ja se oppi myös hyödyntämään normaalia ruokinnan siemenvalikoimaa. Se selvisi kylällä talven yli ja häipyi omille teilleen kevään tultua. Kolmisen vuotta sitten keväällä paikalle ilmestyi todellinen harvinaisuus. Krisse kuvasi linnun ja lähetti kuvan minulle töihin ja kysyi voiko olla totta. Olin havainnosta samaa mieltä, mutta päätettiin vielä varmistukseksi lähettää kuvia Halosen Jormalle, joka vahvisti Suomen tiettävästi aikaisimman, läntisimmän ja pojoisimman havainnon itäisestä lajista sinipyrstöstä. Viime keväänä paikalla vieraili nokkavarpunen. Lintu on aikaisemmin havaittu Enontekiöllä, mutta ei tiettävästi koskaan Kilpisjärvellä. Ohessa kuva linnusta.

Nisäkkät ovat myös ottaneet ruokinnan käyttöönsä. Oravia paikalla pyörii välillä riesaksi asti syömässä ja kuljettamassa varastoihinsa huimia määriä siemeniä. Kärppä on tavallinen vierailija, joka sitten paikan löydettyään on pesinnän alettua pönttörosvo. Tänä talvena siemeniä on käynyt hyödyntämässä myös jäniksiä enimmillään kolme kerrallaan. Ehkä mielenkiintoisin vierailija on ollut kuluvan talven aikana paikalla usein käyvä kettu, joka napsii halulla lintujen eineksiä. Kettu näyttää terveeltä, tuuheaturkkiselta yksilöltä. Krisse onkin ristinyt tämän ainakin osittain kasvisravintoon siirtyneen ketun Vegeketuksi.

Eilen illalla sain puhelun Krisseltä. Ensin sain raportin ja multimediaviestin ulko-oven eteen kinostuneen yli puolen metrin lumikinoksen lapioinnista. Sitten kämpän emäntä arvuutteli, että et ikinä usko mitä täällä nyt tapahtuu. Pirtin valoissa hän oli nähnyt taas ketun napsimassa automaateista hangelle tippuneita jyviä. Aikansa ruokailtuaan repolainen oli siirtynyt pari metriä syrjään ja jäänyt istumaan viereisen ison kiven päälle. Eipä mennyt aikaakaan, kun paikalle pomppi jänis ja alkoi aterioimaan. Siinä ne sitten olivat sulassa sovussa parin metrin välein, normaalisti saalis ja saalistaja, välittämättä tuon taivaalista toisistaan. Krisse vain valitti, ettei hän saanut pimeässä tilanteesta kuvaa. Aamulla hän toivoi vielä, että toistuisipa tilanne päivällä ”valoisan” aikaan.

2 thoughts on “Vegekettu ja jänis

  1. Terve taas! Selailin taas juttujasi ja näenpä sinun huomanneen nuo aamuruskot ainakin. Tänään taas oli huomattavan huomattava iltarusko ja onhan niitä ollu useamminkin nyt syksyllä.Otin kännykameralla talteen ja Whats Apilla jaoin suvulle.Etelän asukit suuresti ihastelivat ja ovat ihmetelleet aiemminkin kuinka usein täällä näitä näkyy.Viikko sitten aamuruskon laitoin jakoon ja tytär oli Kone Oy:llä Hyvinkäällä näyttänyt kiinalaiselle työtoverille .Oli kertonut sielläpäin h a r v o i n näkyvän yleensä taivasta että ………. Meilläkin lintujen ruokinta pelaa ja käpytikka hakkaa jo aamupimeällä Tintintankoa [ostettu kaupasta] ja aur.kukansiemenet kelpaa myös.Erikoiset säät kyllä olleet mutta sopivat ulkoiluun muutamaa pakkaspäivää lukuunottamatta. Vajaat pari viikkoa vielä niin vaihtuu taas parempiin odotuksiin tämä pimeys. Hyvän Joulun ja Uudenvuoden toivotuksin !

    • Terve Pekka. Kiitos taas palautteestasi. Minulla ei ole omaa ruokintaa koska asun kerrostalossa. Kyselin muutama vuosi sitten talon asukkailta mahdollisuutta laittaa ruokinta pystyyn omaan pihaan, mutta linnut kuulema likaavat autot eikä lupaa herunut. Mielenkiintoinen juttu siinä oli, että miehet olisivat sen hyväksyneet, mutta naiset panivat hanttiin. Olen sitten auttanut Kreivin Ismoa viemällä eineksiä Tavivaaran ruokinnalle. Tänä syksynä en vain vielä ole käynyt siellä kuin pari kertaa. Kokeilin viime talvena tehdä itse talipötköjä. Laitoin niihin ilmeisesti liikaa rasvaa ja niistä tuli niin kovia, etteivät ne sydäntalven pakkkasilla linnuille oikein kelvanneet, mutta kevään lämpimillä ilmoilla ne alkoivat hupenemaan. Hyvää joulua ja uuttavuotta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s