Mielensäpahoittaja


Olen vetänyt välillä vähän henkeä. Lähiviikkojen aikana olen liikkunut vähän lintujen perässä ja kamerankin ulkoiluttaminen on jäänyt olemattomiin. Pari viikkoa sitten jäi Facebookin viikkokuva väliin ensimmäisen kerran kahteen vuoteen, koska en edellisellisellä viikolla ollut ottanut ensimmäistäkään kuvaa. Olen vain tuntenut, että välillä pitää touhuta jotain muutakin.

Olen syksyn mittaan lukenut paljon. Olen yrittänyt valita luettavaksi mahdollisimman monipuolisia kirjoja dekkareista klassikoihin ja kulttikirjoihin ja välillä ainakin selaillut tietopuolisiakin teoksia.

Kävin eilen kirjastossa ja jäin juttelemaan hetkeksi vanhan tuttavan kanssa, joka palautti Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajan. Hänen lähdettyään vaihdoin muutaman sanan Seijan kanssa, joka kysyi olinko lukenut em kirjan. Maailma on täynnä lukemattomia kirjoja, joten jotain jää aina väliin. Kyrö MielensäpahoittajaTiesin toki Kyrön kirjojen maineen ja myyntiluvut, mutta jostain syystä en niihin ollut tullut tarttuneeksi. Seija kävi noutamassa kirjan ja lainasin sen. Iltapäivällä sitten istuin alas ja en malttanut lopettaa ennen kuin sain koko kirjan luettua. Pari tupakkataukoa toki piti välissä pitää. Mielensäpahoittaja ei jää viimeiseksi Kyrön kirjakseni.

Opuksessa tuli vastaan muutamia tutulta kalskahtavia nimiä. Ensilukemalla löysin niitä neljä. Lisääkin siellä voi olla. Illalla pyörin sitten netissä ja yritin etsiä Helsingissä syntyneelle ja Etelä-Suomessa asuvalle Kyrölle jotain yhteyksiä Saarijärvelle. En löytänyt hiiskaustakaan, mutta…

Jäätelökioskin tummaihoinen tyttö asui Puropajulla. Saarijärvellä on kylä nimeltään Pajupuro. Terveyskeskuksessa toimi lääkärinä Kivinkinen. Saarijärven terveyskeskuksessa ainakin osan leivästään ansaitsee Maalaislääkäri Kiminkinen, joka valmistui koulumme matrikkelin mukaan lääkäriksi 1980. Samana vuonna Kivinkinenkin aloitti kirjan mukaan ammattinsa harjoittamisen. Mielensä pahoittaja kertoo ostaneensa katiskansa Paanasen kaupasta. Minulla oli oppikoulussa luokkakavereina kauppias Paanasen tyttäret Tuulikki ja Arja. Muuan pakollista pysähdystä osoittava liikennemerkki oli Kirstulan tienhaarassa. Saarijärven naapurikunta on Karstula. En oikein jaksa uskoa sattumaan.

10.11.13 PS. Sain palautetta: Tuomas Kyrön vaimo on Saarijärveltä ja ainakin anoppi asunee edelleen paikkakunnalla. Näin vähän arvelinkin, mutta en ajatustani uskaltanut julkisesti ilmaista. Erään lehtiartikkelin mukaan, jota itse en löytänyt netistä, perheeseen tulee Saarijärven paikallislehti Sampo, josta Kyrö on ammentanut aineistoa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s