Päättäjäiset


Läppärini sammahti ilman mitään ennakkovaroitusta eilen kesken Areenasta katsomaani luonto-ohjelmaa, joka jäi lauantaina väliin lintuyhdistyksemme kauden päättäjäisten takia. Onneksi myllyllä on vielä puoli vuotta takuuaikaa jäljellä. Kone ei suostu enää käynnistymään. Ensin ajattelin, että virtajohto ei ollut kunnolla kytkettynä ja akku vain loppui, mutta jotain muuta siinä nyt on. Ostin koneen silloisesta Expertistä, joka lopetti toimintansa vähän oston jälkeen. Soitin tänään maahantuojalle, mutta liian lähellä sulkemisaikaa eivätkä oikein alkaneet minua. Lupasivat soittaa huomenna paremmalla ajalla. Toivon, että pitävät lupauksensa.

Tähän aikaan vuodesta, kun ollaan sesongin ulkopuolella, majoitusta on saatavilla pienellä tinkaamisella varsin edullisesti hiihtokeskuksista. Joitain vuosia sitten saimme Pyhältä juhannuksena hotellia vastapäisestä Chaletista kaksion kolmeksi vuorokaudeksi satasella. Menomatkalla Nellimiin yövyimme Saariselällä Riekonlinnassa ja paluumatkalla Luostolla Aurora-Chaletissa aivan kohtuuhintaan.

Yhdistyksen lintukauden päättäjäiset oli Petteri järjestänyt Nellimiin Erähotelliin. En ole käynyt kylällä sitten seitsämänkymmentäluvun lopun. Minulla ei ollut muistikuvia kylästä muuta kuin, että tie sinne on viimeisen päälle syheröinen. Muistikuva piti hyvinkin paikkansa. Perillä odotti pienoinen yllätys. Etukäteen oli hienoisia epäilyjä mahtaako 45,-/nuppi olla hintansa väärtti. Ennakkoaavistelut ylittyivät reilusti. Hotelli ei nyt ollut aivan viiden tähden luokkaa, mutta ylitti kaikki ennakko-odotukset. Hotelli on osin rakennettu entisen kyläkoulun tiloihin ja sitä oli pieteetillä laajennettu uudisrakentamisella.

Paikalle oli tullut oikeastaan se sama vakioporukka, joka päättäjäisissä on aiemminkin käynyt. Ihmetytti vain Ivalolaisten konkareiden poissaolo. Hotellisssa oli paikallisen hirviporukan peijaiset ja mekin saimme eineeksi hirvikäristystä. ilta kului kuluneen vuoden kuvia katsellessa. Olli-Pekka kertoi lisäksi maakotkan lähetinprojektista, johon hän on osallistunut lintuja pyydystämällä ja lähettimiä kiinnittämällä.

Menomatkalla Krisse huomasi pari kilometriä ennen Kakslauttasta kotkan lähellä tietä kuusen latvassa. Kävimme kääntämässä auton ja ajoimme vielä kerran kotkan ohi ja palasimme takaisin päin. lintu oli pysynyt paikoillaan ja pysäytimme auton ja ehdin ottaa merikotkasta muutaman kuvan ennenkuin se hermostui meihin ja lensi tiehensä. Kuvat linnusta ovat läppärillä enkä saa niitä oheiskuvaksi, mutta yksi niistä on Facebooksivullani. O-P ja Lea näkivät tulomatkalla Porttipahdan pohjoispuolella 2 merikotkaa ja paluumatkalla Vuomaselän erotuspaikalla ja Kurittukosken voimalaitoksella molemmissa kotkat. Saariselällä aamutupakalla kuulin jostain pimeästä pulmusten ääniä. Lukumäärästä ei ole aavistustakaan. Paluumatkalla Porttipahdan voimalaitoksella nähtiin kuitenkin kaksi pulmusta lennossa.

KoskikaraSunnuntaiaamuna ajettiin Paatsjoen sillalle katsomaan mitä siellä näkyisi. Jouni oli ehtinyt paikalle ennen meitä. Eipä sieltä mitään löytynyt edes Jounin putkella. Paluumatkalla pysähdyttiin vielä kylän keskustaan Nellim-joen sillalle ja sieltä löytyi kaksi koskikaraa. Toinen linnuista oli aikuinen, mutta kuvan lintu on viime kesän poikanen. Rinnassa näkyy vielä nuoren linnun valkoisen rinnan täplien jäänteitä ja siiven peitinhöyhenien kärjet ovat valkoiset. Linnut liikkuivat koko ajan toisiaan seuraten. Kävivätpä molemmat kosken rannassa olevassa telkänpöntössäkin. Mietimme, että vieläkö tähän aikaan vuodesta emo ja poikanen voisivat liikkua yhdessä. Kuvan lintu ei ole mikään suuri ilmestys, mutta enpä ole koskaan aikaisemmin nähnyt karaa istumassa sähkölangalla.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s