Vielä Tromssan reissusta ja Hurtigrutenista


Edellisessä postauksessa kerroin, että matkani eräs tavoite oli päästä kuvaamaan revontulia vuonomaisemissa. Sääennuste ei alunalkaenkaan suosinut moista toimintaa. Tiistai-iltana kävimme erään kuvaviikkoon liittyvän valokuvanäyttelyn avajaisissa. Menomatkalla tihuuti vettä. Avajaisten jälkeen menimme samassa postauksessa mainitsemaani Skarveniin kaljalle. Taivas oli edelleen tukevassa pilvessä. Kapakassa joimme vain yhdet tuopit, mutta aikaa lie vierähtänyt niitä näitä turistessa kolmisen varttia. revontuletUlos tullessamme taivas oli kaikkien ennusteiden vastaisesti kirkastunut ja siellä loimotti upeat revontulet. Avajaisissa tarjottu viinilasillinen ja äsken nautittu kalja tulivat nyt vastaan. Auton rattiin ei ollut mitään asiaa ja matka ehkä parhaalle kuvauspaikalle noin 25 kilometrin päähän jäi haaveeksi. Kuvausta oli kuitenkin yritettävä valosaasteesta huolimatta keskustan rannalta. Ei siinä kuitenkaan montaakaan käyttökelpoista kuvaa syntynyt. Muut illat ja yöt olivat pilvisiä.

Suomessa harmaahaikara on eteläinen laji. Viime kesänä näin ensimmäisen kerran haikaran mökkilaiturilta. Tromssassa lintu on kuitenkin varsin yleinen. Niitä näkee auton ikkunasta pitkin rannikkoa. Ne ovat tottuneet ohi ajaviin autoihin. Mutta pysäytäpä pirssisi niiden lähelle, et ehdi saada kameraa käteesi, kun jo pyrstösulat villkuvat jossain taivaalla. harmaahaikaraSaaren länsirantaa seurailee vilkkaasti liikennöity Kvaløyvägen, jonka varrella rannassa näkyy useinkin haikaroita. Yritin päästä kuvaamaan neljän linnun tiivistä ryhmää. Oli vielä sateentihkuinen aamuhämärä ja ajattelin, että jalusta oli tarpeen. Auto oli joltisessakin piilossa tien varressa ja sen ja lintujen välissä oli pensaita. Kyyryssä nousin autosta pois ja menin takaluukulle hakemaan jalustaa. Luukkua aukaistessa linnut olivat vielä paikalla, mutta ennen kuin sain sen kiinni ne olivat viipottamassa poispäin. Oheisesta linnusta ehdin ottaa neljä kuvaa Prestvannetilla ennenkuin se huomasi minut. Näyttäisi olevan 2kv lintu (syntynyt kesällä 2012).

Merimetsojen taustalla on Tromssan satamaan tulossa Hurtigruten-laiva Richard With. Veikko kirjoitti blogissaan kesäkuussa samasta laivasta. Richard With (1846-1930) oli Tromssassa hollantilaisille vanhemmille syntynyt merikapteeni, laivanvarustaja ja valtiopäivämies. Richard WithHän perusti Vesteraalens Damskibsselskap-nimisen varustamon, joka 1893 aloitti viikottaisen liikennöinnin Trondheimin ja Hammerfestin välillä ja nimesi reitin Hurtigruteniksi (suomeksi nopea reitti). Nykyään laivat liikennöivät päivittäin Bergenin ja Kirkkoniemen välillä. Varustamolla on pitkän reitin kymmenkunnan suuren laivan lisäksi pari pienempää alusta, jotka hoitavat lyhyempien reittien liikennöintiä. Yhtiö on ollut viime vuodet jonkinlaisissa taloudellisissa vaikeuksissa. Matkustaminen reitillä ei ole aivan halpaa. Viikon matka Bergen-Kirkkoniemi välillä maksaa kahden hengen hytissä 1226 euroa per nuppi. Pari vuotta sitten Norjan yleisradioyhtiö NRK teki Hurtigrutenin koko reitistä ohjelman, joka lienee maailman pisin suora TV-lähetys. YLE:n Teema näytti siitä 12 tuntiin leikatun jutun uudenvuoden päivänä 2012. Tromssan keskustassa Tuomiokirkon ja sataman välissä on Richard Withille nimetty aukio.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s