Talviajokertausta


Tulin tänään Tromssasta. Tarkoitukseni oli alunperin yrittää reissua vielä kesärenkailla, mutta onneksi yr.no tekee kohtuullisen luotettavia pitkänajan ennusteita. Niihin luottaen vaihdoin ennen lähtöä talvirenkaat alle. Meren vaikutus Tromssan seudulla on valtaisa. Vaikka kaupunki on Suomea ajatellen osapuilleen Kaamasen ja Utsjoen puolivälissä, siellä oli vielä lehti puussa ja ruska paikoin parhaimmillaan. Rovaniemeltä lähtiessäni tietä reunusti jo Tapionkylästä alkaen syksyisen lehdettömät puut. Tänä aamuna Tromsassa tuli vettä taivaan täydeltä, mutta taivas kirkastui  Lyngenvuonon rannalla.  Nousu meren rannasta Kilpiselle on paikoin jyrkkää, mutkaista ja kapeaa tietä. On ollut tuskastuttavaa joutua niillä tieosuuksilla täyteenlastatun rekan perään matelemaan melkein kävelyvauhtia. Välillä on pari paikkaa, jossa norjalaiset rekat osaavat antaa tietä perässään kiroilevalle autojonolle. Ulkolaiset ml. suomalaiset rekat eivät ole asiaa oivaltaneet. Nyt tielle ollaan ilmeisesti lisäämässä ohituskaistoja mittavin kallioleikkauksin ja täytemaan ajoin. Tietyömaa on tehnyt karhupalveluksen kaltaiselleni korkeapaikankammoiselle. Tien ja kaukana alhaalla olevan laakson välistä on kaadettu puut, jotka ovat antaneet edes jonkinlaisen näköesteen sinne tyhjyyteen.

JehkasNorjan puolen ylängöllä tuli sitten talvi vastaan. Olin paikalla yhden maissa ja pilvettömältä taivaalta paistava aurinkokaan ei ollut sulattanut tietä kuin siellä täällä. Osa tiestä oli sohjoista ja osalla oli aivan talvinen polanne. Lunta oli parhaimmillaan viitisen senttiä. Lapin radiossa kerrottin, ettei ensilumi ole vielä satanut, koska virallisilla mittausasemilla ei vaadittavaa yhden sentin lumikerrosta ole. Käsivarren mittausasema taitaa olla Kilpisjärvellä, koska juuri kylän kohdalla lunta ei ollut kuin nimeksi. Muutoin edelläkuvattu keli jatkui parinkymmenen kilometrin päähän Karesuvannosta. Talviajoharjoittelua tuli siis osapuilleen 100 kilometriä. Matkalla ohitin muutaman auton, jotka yrittivät 30-40 km/h vauhdilla pysytellä aurauskeppien välissä. Taisi olla kesärenkaat alla. Oheinen kuva on otettu valtakunnan rajaa edeltävältä parkkipaikalta. Kuvan taustalla on Korkea-Jehkas ja etualalla Pikku-Jehkas, jonka etupuolella kuvassa vähän huonosti näkyvää rotkoa pitkin raja kulkee.

merimetsoKuvauskelit eivät olleet otollisimmillaan. Vähän väliä piti juosta autoon tai muuhun suojaan sadetta pakoon suojelemaan kameraa kastumiselta. Langnesistä käsin näin merellä suuria haahkaparvia, parikymmentä allia, paljon mustalintuja ja joitakin pilkkasiipiä. Rannassa kahloi kymmenkunta merisirriä. Kaikki ne olivat reilusti kuvausetäisyyden ulkopuolella.  Prestvannetilla oli joukoittain lokkeja, kymmeniä sinisorsia ja kaksi harmaahaikaraa, Joita näin muuallakin, mutta sain vain pari kuvaa Prestvannetin haikaroista.  Kiitollisimmat kuvattavat löytyivät taas Tromsdalenista mantereen puolelta. Ishavskyrkanin alapuolella on paikka, jossa on yleensä aina pesimäkauden ulkopuolella merimetsoja.Kuvan lintu taitaa haikailla nimikkokapakkaansa. Katse ja nokka on ainakin suunnattu kaupungin keskustaa ja satamassa näkyvää pientä valkopäätyistä taloa kohti. Talossa on Tromssalaisten ja myös minun suosimani kaljapaikka ja ravintola Skarven (suomeksi merimetso).

Tromssassa oli menossa Polar Fokus-valokuvatapahtuma. Kävimme Krissen kanssa parissa tilaisuudeessa. Eilenillalla olimme Kulturhusetissa, jossa esitteli kuviaan ja ennenkaikkea kertoi ajatuksiaan Cristian Houge. Hänet on valittu 2 kertaa kilpailemaan maailman parhaan kuvaajan tittelistä.  Kuvaajana perfektionisti, joka on yhteen esittelemäänsä noin 20 kuvan priojektiin käyttänyt 13 vuotta. Hienoja kuvia tietysti, mutta parasta antia olivat häneen puheensa. Christian puhui sen verran selkeää norjaa, että minäkin pysyin aikalailla hänen ajatustensa perässä ja Krisse kaksituntisen esityksen jälkeen vielä varmuudeksi referoi. Mies vaikutti enemmän filosofilta kuin kuvaajalta. En tähän saa mahtumaan oikeastaan mitään hänen ajatuksistaan, mutta esimerkki. Hänellä oli hienoja susikuvia, jotka oli otettu jenkeissä jollain laajalla, aidatulla alueella. Christian kielsi kuvien olevan luontokuvia. Ne olivat enemmän omakuvia, joissa hän peilasi omia pelkojaan.

Minua on moni varoittanut ja kieltänyt kitjoittamasta tähän blogiin omasta elämästäni. Minulle soitti eilen sovitusti minua jo helmikuussa aivotulehdksen aikana hoitanut lääkäri, jonka luona kävin jo noin kuukausi sitten ja hän määräsi minut lisätutkimuksiin.  Monissa kokeissa minut todettiin osapuilleen terveeksi mieheksi. Olen jo toistakymmentä vuotta kärsinyt sormien ja varpaidenkin kylmäarkuudesta. Kostealla ilmalla jo 8-10 asteen lämpötilassa saati pakkasessa, käsineet kädessä käsiäni alkaa palelemaan ja jotkut sormet muuttuvat valkeiksi. Olen pitänyt sitä marloboromiehen ongelmana ja kertonut siitä monille kavereillekkin. Vaan nytpä löytyi syy sairaudesta, josta en ole koskaan kuullutkaan. Minulla on Raynad`n tauti., valkosormisuus. Sinällään vaaraton, mutta oireiltaan inhottava tauti. Sain siihen lääkityksen, joka toivottavasti lievittää oireita, mutta ei paranna itse sairautta.

2 thoughts on “Talviajokertausta

  1. Aukaisin taas pitkästä aikaa sinun jutut.Olen itsekin tehnyt tämän sulanmaan muutamia reissuja tuonne ylös ,Kirkkoniemi ja Varanki pohjoisimpana ja Terbmisjärvi läntisenä kohteena.On tullut testattua retkeilyauton toimivuus ja hyväksi havaittu! Viime viikonloppuna kävin kaverin kanssa Hetta-Raattama-Pallas-Ylläs kierron väylänvartta ylös mennen ja Sonkamuotkan putiikin 50 sentin munkkikahvit alkuun nauttien! Olipa sunnuntain vastainen yö myrskyinenkin että yöpaikalla Raattaman näköalapaikalla Ducatokin heilui ja kuin paatti merellä!Kaikkiaan 5 antoisaa reissua ehti kun tämä ilmaston kylmeneminen taas iski. Tuo kylmäsormisuus- ja varpaisuus on erittäin tuttua itsellekin ja se kun onkin sairaus eikä iän tuoma ominaisuus?……………….No niin,Ducato laitetaan taas talvilevolle uutta,kuumaa ja pitkää kesää odottaen! Hyvää jatkoa !

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s