Syksyn hienoja elämyksiä


Toissa viikon torstaina lähdimme Krissen kanssa kurkijahtiin Tervolaan, joka on muutolle lähtevien kurkien eräs kokoontumisalue. Ajoimme itäpuolentietä melkein Tervolan kylälle asti ennenkuin kurkia alkoi näkyä. Puikahdimme Ylipäässä peltotielle ja sen päässä pantiin auto parkkiin. Paikalla lensi pieniä 5-10 kurjen parvia, mutta kuulimme äänestä, että paikalla olisi lintuja paljon enemmän. Emme vain osanneet kuvitellakkaan paljonko pensaiden ja muiden näkemäesteiden piiloissa niitä oli. Isoiksi linnuiksi ne osaavat piiloutua yllättävän hyvin. kurjetKrisse huomasi peltoaukean päällä kiertelevän pikkuhaukan, mutta ennenkuin ehdimme sitä tunnistamaan paikalle tuli puiden latvoja viistäen maakotka, joka pöläytti aukean kurjet lentoon. Ilman kameraa liikuva orni voisi esittää tarkemman arvion, mutta meidän aikamme meni kameran kanssa sormi napilla. Kuvassa on vain osa linnuista. Varovaisen arviomme mukaan kurkia oli ainakin 500. Viimeisten ehtiessä kuvausetäisyyden ulkopuolelle huokailimme kokemustamme kurkien häipyessä metsän reunan taa.

Jatkoimme eteenpäin Tervolan eteläpuolen peltoja katsomaan ja löysimme sieltä noin 200 lintua, mutta ne olivat todennäköisesti edellisestä paikasta lähteneitä. Matka jatkui Paakkolan ja Arpelan kautta Torniojokivarteen Karungin tornille. Siellä oli kovin rauhallista edelliseen verrattuna. Paikalla oli noin 70 kurkea, pari joutsenta ja kaksi merimetsoa. Putkeen saatiin 3 isoa kahlaajaa, mutta ne olivat liian kaukana lämpöväreilyn läpi varmasti tunnistettaviksi. Todennäköiseti isosirrejä. Ruotsin puolella lensi muuttava 25 linnun hanhiparvi, mutta nekin olivat liian kaukana lajilleen yksilöitävissä.

Päivä oli hieno kurkipäivä, mutta myös petoja näkyi tavallista enemmän. Edellä mainittujen tunnistamattoman pikkuhaukan ja maakotkan lisäksi Arpelassa ja Mellajärvellä näimme tuulihaukat, Karungin tornilla varpushaukan ja ja nippanappa LLY:n puolella tien yli lensi hiiripöllö, joka oli minulle ensimmäinen havainto tälle vuodelle.

ruskaaPerjantaina hurautimme yhdeksi yöksi Sallaan. Krisse ei siellä ole käynyt kuin kerran, mutta minä olen työn puolesta käynyt paikalla paljonkin, mutta retkimaastot ovat aivan outoja. Majoittumisen jälkeen kiersimme noin viiden kilometrin merkityn lenkin, joka oli pettymys. Kaksi kolmasosaa reitistä kulki tiepohjia ptkin, joilla hurahteli useitakin autoja. Loppumatkalla yhytimme tiasparven, jossa oli ainakin yksi lapintiainen. Illalla menin ulos tupakalle ja taivaalla loimusivat upeat revontulet. Pikapikaa vehkeet mukaan ja kamera-asetukset valmiiksi kämpän valoissa ja sitten ulos. Lomakylän ja tunturikeskuksen valoissa ei edes yritetty kuvata. Rämmimme pimeässä sopivan suon reunaan ja silloin taivaanvalkeat alkoivat hiipumaan ennen kuin kuvaakaan oli otettu. Kaiken kukkuraksi tunturista päin nousi taivaan peittävä sumuverho eikä auttanut kuin marssia takaisin kämpälle.

Viikko sitten Esa kysyi tekstarilla kiinnostaisiko lähteä Tervolaan kuvaamaan yöpymään saapuvia kurkia täydenkuun aikaan, hän tietää yöpymissuon. Totta Mooses, kiinnosti aivan varmasti. Torstaina ajettiin sitten metsäautoteitä pitkin lähelle suurta suota, joka oli vain vähän yli kilometrin päässä autoparkista. Matka ei ollut pitkä, mutta sitäkin vaivalloisempi. Välissä oli vuosikymmeniä sitten ojitettu suolaue, joka kasvoi melkein läpipääsemätöntä rääseikköä. Esalla oli tuolireppu, jossa oli naamointiverkko ja minulla verkko muovikassissa ja tuoli kädessä. Esa pääsi etenemään kohtuulisen nopeasti, mutta minun vermeeni takertuivat vähän väliä johonkin kiinni ja muovikassi alkoi pikkuhiljaa repeentyä ja pursuamaan verkkoa ulos, joka taas takertui johonkin kiinni. Tuskastuttava taival ennenkuin päästiin avosuolle. Muovikassi ja tuoli on toiminut tähän asti hyvin. mutta nyt päätin, että talven aikana ostan tuolirepun, johon verkon saa sullottua. Eivatkä ensi huhtikuussa Veikko ja Rauno pääse vinoilemaan Ounaskosken sulan reunalla, että Jalkanen juo kahvit seisaallaan.

kurjetValitsimme mielstämme parhaan paikan kuvaamista varten tietäen lintujen tulosuunnan. Kurjet vain olivat aivan eri mieltä kanssamme. Ne lensivät meidän ylitsemme tai pohjoispuolelta ja laskeutuivat kauas suon toiselle reunalle. Arviomme suolle laskeutuneen 300-400 kurkea. Säätiedotus oli luvannut illaksi kirkasta ja pilvetön alue näkyi jossain Tornion suunnalla, mutta ei ulottunut Tervolaan asti. Välillä taivas vähän vaaleni ja väritti pilviä, mutta kuusta ei näkynyt merkkiäkään ennen kuin paluumatkalla vähän ennen Rovaniemeä.

Perjantaina alkuiltapäivästä soi puhelin ja Veikko kyseli olenko kotona. Vastasin myöntävästi. Veikon mielestä olin aivan väärässä paikassa. Viirinkankaan hautausmaalla oli lapinpöllö, joka ei ollut ihmisistä moksiskaan. Kerroin tulevani heti, mutta kaverit olivat ottaneet mukamas aikaa ja väittivät, että puoli tuntia hurahti ennenkuin olin paikalla. Tuskin. lapinpöllöPöllö jökötti kuitenkin näytetyllä paikalla välittämättä tuon taivaallista yleisöstään, joka pasteeraili muutaman metrin päässä. Porukka harveni ja jäin vielä vähäksi aikaa yksin paikalle odottaen, että saisin muutakin kuin vain pönöjä veijarista. Yritä nyt saada jotain mielenkiintoista revittyä linnusta, joka istuu paikallaan ja vain kääntelee päätään. Sade sitten pakotti lopettamaan yritykset.

2 thoughts on “Syksyn hienoja elämyksiä

  1. Mukava lueskella luontopäiväkirjaasi(kin). Minulle on sitä kautta auennut ihan uusi maailma. Olen aina ihmetellyt, miten jotkut ihmiset voivat tunnistaa satoja lintuja ulkomuodon tai laulun perusteella. Nostan hattua.

    • Kiitos kommentistasi ja siitä, että luet blogiani. Ei lintuharrastus mitään ydinfysiikkaa ole. Jos sinulla on kiikari ja lintukirja, voit nopeasti oppia tuntemaan lintuja. Aloita kotipihan tai -kadun linnuista ja laajenna pikkuhiljaa reviiriäsi. Voit myös liittyä alueesi lintuyhddistykseen, josta aina löytyy oppaita aloittelijallekkin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s