Mustikoita ja kiirunoita


Mökillä ollessa on tainnut rivakampi liikunta jäädä himppu liian vähälle. Tulimme Krissen kanssa perjantai-iltana Muonioon Särkijärven Majoille, jossa olemme aikaisemminkin yöpyneet. Tästä on parinkymmenen minuutin ajomatka Pallakselle. Mukava, mutkaton ja kohtuuhintainen paikka. Tarjolla on hyvää ruokaa lompsalle sopivaan hintaan, hyvät löylyt isossa puulämmitteisessä saunassa ja ennenkaikkea mukava isäntäpariskunta.  Se mainonnasta.

Pallas, PyhäkeroLauantaiaamuna otettiin suunta loistavassa, pilvettömässä säässä Pallakselle. Olin jo tulomatkalla käynyt hotellilla kahvilla ja todennut, että ruska ei oikein häävi ollut edes tunturissa. Hieman harmitti, mutta ei lannistanut. Onhan näitä jo tähän ikään nähty. Retkikohteemme oli jotain aivan muuta. Marssimme hotellilta tavallista reittiä Taivas- ja Pyhäkerojen välistä satulaa kohti väistellen muita ruskaturisteja. Jo alkumatkasta kuulimme, että tunturissa on paljon isoja ja maukkaita mustikoita. Eivät vastaantulijat turhia haastelleet. Alkumatka vanhan hotellin sijoilta eteenpäin on melko jyrkkää nousua. Jyrkän osuuden loppuvaiheessa pidettin kahvipaussia. Krisse tarjosi minulle ruhtinaallisen tauon lepuuttaa kesän aikana voimia kadottaneita koipiani painumalla mustikkapaljakkaan. Mustikoita oli todella paljon. Krisse vaaransi tunturista poispääsymme törkeällä tavalla minulta lupaa kysymättä tyhjentämällä jo alkumatkasta toisen vesipullomme varvikkoon.  Jonkinlainen astia kuulemma piti saada mustikoita varten. Lippistäni en mustikkasäilöksi luovuttanut.

kiirunaKerojen välissä poikkesimme kuljetuilta reiteiltä ja suuntasimme Pyhäkeron ylärinteen rakkaan. Puolen kilometrin päässä rakka-alueella näimme jo ensimmäiset kaksi tämän kesän kiirunan poikasta. Jäimme aloillemme ja lintuja alkoi putkahdella kivien välistä lisää. Kuvia alkoi tulla. Pikkuhiljaa liikuimme eteen päin ja alle hehtaarin alueelta löysimme varmoiksi havainnoiksi 3 aikuista ja 11 poikasta. Lintuja oli varmaan enemmänkin, mutta ne maastoutuvat jo suojavärinsäkin ansiosta loistavasti kivikkoon. Alue on ylemmän kuvan paikasta parin, kolmensadan metrin päässä. Kuvia tuli otettua noin 700. Parhaat kiirunakuvani koskaan. Facebookin viikokuva kiirunasta varjoineen on saanut paljon tykkäämisiä ja kommentteja. Kaikkia en ole ehtinyt vielä käydä läpi. Kävelimme vielä keroa kiertäen rakka-alueella uusia lintuja etsien. Sitten tulivat kesän tekemättäjättämiset vastaan. Kunto ei ollut loppumassa, mutta jaloista olivat voimat hiipumassa ylösalas kiikkumisen takia ja rakalla kävely alkoi tuntua vaaralliselta. Turvallisimpaa oli paluu alas helpompaan maastoon ja hotellissa juopastun oluen jälkeen Särkijärven saunaan ja poronlihakeitolle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s