SmartDeblur


Ajelin eilen pikkuhiljaa Rovaniemelle. Pihtiputaan etelä-puolelle asti näkyi petolintuja, joita ei oikein pysty tunnistamaan satasen nopeudessa varsinkin, kun pitäisi ainakin vähän yrittää keskittyä myös auton ajamiseen. Sitten oli pitkään hiljaista, mutta vähän Rantsilan tällä puolella lähti tien vierestä lentoon kolme kurkea, jotka ehtivät auton katon ylle 1,5-2 metrin korkeudelle. En ole koskaan nähnyt kurkea niin läheltä kuin viimeinen lähtijä, jonka näin tuulilasin takaa parin, kolmen metrin päästä.

Tavaksi on jo muodostunut nykyään, kun yleensä ei kiirettä ole, ajaa mennen tullen kieppi Liminganlahdelle. Tornista näkyi satamäärin tavisvesilintuja. Paikalla ollut luontokeskuksen opas oli löytänyt kolme harmaasorsaa, joista muistini mukaan tuli ensi havainnot tälle vuodelle. Paikalla kierteli 3 merikotkaa ja 2 ruskosuohaukkaa. Tornissa kävi kauniina ja lämpimänä alkusyksyn päivänä paljon satunnaisia vierailijoita, joille oppaan kanssa lainasimme putkia petojen katselua varten.  Osa pyysi uudestaankin etsimään kivillä istuvia kotkia.

Kävin aamulla LKS:ssä neuropsykologin testeissä talvisen aivotulehduksen jälkikontrolliin liittyen. Parituntisen melko stressaavan rupeaman jälkeen sain huokaista helpotuksesta. Tulehdus ei hänen mielestään ollut jättänyt jälkiä kognitiivisiin toimintoihini. Keksittymiskyky oli himpun alle ikäisteni keskiarvon, mutta kaikki muut tulokset olivat sen keskiarvon yläpuolella. Keskittymiskyvystäkään hän ei osannut sanoa oliko se luontaista vai sen kohtauksen aiheuttamaa. Lääkärin tarkastus odottaa vielä reilun viikon päästä.

kärppäOlen katsellut netistä Adoben Fotarin korvaavaa CC-palvelua. Siinä on shake reduktion-suodin, joka pystyy korjaamaan ainakin vähän tärähtäitä kuvia teräviksi. Olen netissä nähnyt toimintoa käyttäen korjattuja kuvia, joiden tulos on ollut hämmästyttävä. Meinasi jo koukuttaa, koska olisin saanut CS6:n haltijana sen vuoden ajaksi puoleen hintaan. Onneksi en sortunut. Liittyminen lie pakollista sitten, kun Fotarin päivitykset loppuvat. Siinä oli minullakin syy päivittää CS3 nykyiseen, koska se ei enää tunnistanut nykyisen kamerani RAW-tiedostoja eikä päivitystä ollut enää saatavissa. Onneksi se ei maksanut paljonkaan.

kärppä2Löysin otsikossa mainitun SmartDeblur-ohjelman, jonka pitäisi toimia samalla tavalla kuin CC:n korjaustoiminto. Kokeilin sitä tänään yhteen roskiksesta poimimaani kuvaan. Ylempi on normaalisti käsitelty kuva ja alempi ko. ohjelmalla terävöitetty kuva. Ero on selvä, mutta ei läheskään CC:llä käsiteltyjä näkemiäni kuvia. Kuvan terävöittämiseen ohjelmassa on kolme liukusäädintä, joiden sopivalla yhteensovittamisella kuva terävöityy. Minulla on 30 päivän kokeiluversio, joka paiskoo vesileimojaan pitkin kuvaa. Lisäksi se muuttaa hieman kuvan värimaailmaa. Kokeilen nyt sitä kuukauden ajan ja jos se osoittautuu toimivaksi, voisin vaikka ostaa sen 30 euron hintaan. Toivottavasti ero näkyy nettikuvissa.

2 thoughts on “SmartDeblur

  1. Ihan hyvin tuo näköjään korjasi. Olisi mukava saada jotain esimerkkejä miten muokkaat kuvia photarilla. Tarviiko niitä yleensä säätää paljonkin? Meillä ei tosin photaria ole vaan edullisempi lightroom millä jotan säätöä saa tehtyä.

    • terve Vesa

      Fotarissa teen varmaan yli kahdellekolmannekselle kuvista ihan vain perussäädöt: rajauksen, valkotasapainon säädön (kuvaan vain raakakuvia), värien ja valoituksen säädöt. Jotkut kuvat toki vaativat kovempaakiin säätöä. Viimeistelen muuten osan kuvista Lightroomissa: Siinä on fotaria paremmat terävöitys- ja kohinampoisto-ominaisuudet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s