Äänimaailma reipastuu taas


Herään yleensä puoli kuuden, kuuden maissa. Aamut ovat nyt olleet kylmiä ja järvellä on ollut hienoja sumuja. On pitänyt panna kameran ulkoiluttamiseen ne ainoat pitkät kalsarit jalkaan, jotka mukana ovat ja pukeutua muutoinkin lämpimästä. Mittari on näyttänyt muutamana aamuna vain 4-6 astetta ja tänään kuulin, että kauempana järvestä oli ollut vain 1-2 asteen lämpötiloja.

auringonlaskuKurkien huutelua on kuulunut jo parin viikon ajan aamuin illoin välillä aivan läheltäkin. Niinkuin edellisessä postauksessa kerroin,  olen yrittänyt saada sitä videon ääneksi antamalla kameran kuvata auringonlaskua tai sumuista aamua. Ei ole vain vielä onnistunut.

Joutsenet ovat heränneet ”kesäunestaan”. En ole kuullut niiden joikaamista sitten kesäkuun loppupuolen. Pari, kolme iltaa sitten alkoi kuulua trumpetin soittoa ja niemeä viistäen on jo muutama joutsen ollut iltalennollaan. Tänään kuulin ensimmäsitä kertaa aamujoikhaamista.

Koko kesän seuraamani härkälinnut ovat poistuneet paikalta. Ei näy, ei kuulu. Tuskin ne vielä muutolla ovat, mutta kerääntyvät varmaan muuttoparviin minun kuulo- ja näköetäisyyteni ulkopuolelle.  Kuikat ovat sitä vastoin alkaneet parveutumaan kiikarietäisyyden päähän. Suurimmassa parvessa laskin 18 lintua. Poikasia vain on näkynyt kovin vähän (olen nähnyt vain yhden toistaiseksi). Liekö pesinnät epäonnistuneet.

Pöllöt ovat varmaan vierain linturyhmä minulle. Menin eilen illalla hämärän ja pimeän rajamailla kuistille tupakalle ja kaikkea muuta ajatellessani kuuntelin, että haukkuupa jossain Kekkilän niemellä matalaääninen koira aivan oudolla äänellä ennen kuin havahduin kuuntelemaan ääntä tarkemmin. Kuulosti kovin vahvasti pöllöltä. Kieräsin itseni sisälle ja kuuntelin linnulaulu-cd:ltä kaikkien pöllöjen äänet ja viirupöllö oli lähellä. Menin ulos ja huhuilu kuului edelleen ja sitten takaisin sisälle ja panin cd:n pyörimään uudelleen. Aivan varma hiiripöllöhän se oli. En ole ilmoittanut enkä ilmoita havaintoa Tiiraan äänivammaisen periaatetta noudattaen. Erehtymisen mahdollisuus on kaikesta huolimatta melkoinen.

Minulla ei ole mökillä kaikkia kirjoja mukanani. Miksi pöllö huhuilee niinkin pitkään tähän aikaan vuodesta. Eikö se kuulu kevättalven soidinmenoihin.

Meillä on isän joskus ostama, tunnetun venevalmistajan vene, jonka perässä huomattiin keväällä pahoja halkeamia. Sovittiin tehtaan kanssa, että Äänekoskella oleva heidän edustajansä käy hakemassa veneen korjattavaksi elokuun alkupuolella, keskikesällä he ovat niin kiireisiä, että aikaa ei ole. Soitin puolen kuun maissa tälle edustajalle kysyäkseni koska vene haeteen. Sieltä joku tyyppi ilmoitti, että he ovat kesän aikana lopettaneet kaikki huolto- ja korjaustoimintonsa. Siitäpä alkoi aikamoinen puhelinruljanssi. Ensi kesäksi pitäisi paatti saada kuitenkin kuntoon. Mökkinaapureiden kautta sain tietää hyvän korjaajaan nimen, joka kuitenkin kertoi laskuttavansa tonnin korjauksesta nähtyään veneen. Huh, huh. Alkoi taas puhelinruljanssi, jossa tehdaskin sitten oli apuna ja hintaa saatiin hilatuksi 30-40 prosenttiin alkuperäisestä tarjouksesta.  Vene on nyt korjaamolla. Ilman Enssin ja Arton apua vene jötköttäisi edelleen talviteloillaan odottamassa… mitä lie.

Tarkoitukseni oli lähteä tiistaina tai keskiviikkona kotiin, mutta jään odotamaan korjauksen valmistumista. Sami lupasi sen loppuviikoksi, jos hän saa tehtaan lähettämät ja maksamat korjausmateriaalit alkuviikosta.  Jos korjaus ei siihen mennessä valmistu, pitää miettiä kuka veneen hoitaa pois. Minun pitää olla 2.9. LKS:ssa kevättalvisen aivotulehduksen kontrolleissa, joita kestää viikon verran.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s