Kaksi ensimmäistä havaintoa


Pitkästä aikaa olen saanut olla mökillä päivän omissa oloissani. Rovaniemen ”lomaviikkoni” jälkeen on ollut koko ajan trafiikkia. Isä, muita sukulaisia ja hyviä ystäviä on vierraillut täällä. Kaikki ovat toki olleet mielusia kävijöitä.

Perjantaiaamuna sain uuden mökkipinnan. Tyynessä aamussa kuului kaukaa aivan outoa linnun ääntelyä mikä tuntui lähestyvän. Olin laiturilla kiikarin ja kameran kanssa. Putki ei tietenkään ollut paikalla. Sain linnun kiikariin vajaan kilometrin päästä, mutta en pystynyt sitä vielä sen avulla tunnistamaan. Se lähti seuraamaan järven rantaa ja hävisi näkyvistä sadan metrin päässä olevan pitkän maalaiturin puiden taakse. Ääni kuului koko ajan. Lopulta se putkahti näkyviin em. puiden takaa. Ensimmäistä kertaa mökillä näin harmaahaikaran. Sen verran livakkaasti se eteni, että en ehtinyt ottaa jalkojen juuressa ollutta kameraa käteen ennen kuin lintu oli lentänyt parinkymmenen metrin päästä ohi.  Se laskeutui muutaman sadan metrin päähän lokkien pesimäluodolle, josta lokit ja varikset sen piankin ajoivat jatkamaan matkaansa itäänpäin.

Olen nähnyt harmaahaikaroita Virossa, Etelä-Suomessa ja ennenkaikkea Tromssan seuduilla varmaan satoja. Ensimmäistä kertaa kuulin linnun äänen. Eipä se mikään kaunis ole, mutta pitkälle kantoi pläkkityynellä järvellä.

härkälintuKeski-Suomen Lintutieteellisen Yhdistyksen alueella on tänä kesänä tehty 11 havaintoa harmaahaikarasta. Kaikki havikset ovat satakunta kilometriä täältä etelään Päijänteen rannoilta (yksi havainnoista on muuten Leppäsen Timon Kuhmoisisssa tekemä havis kahdesta linnusta). Mikähän vaellus haikaroilla nyt on meneillään. Kaikki KSLY:n havainnot on tehty 16.7. jälkeen. En löytänyt Pyhäjärveltä yhtään aikaisempaa havaintoa. Kaikki haikarakuvani ovat kotona pöytäkoneella. Laitan oheiskuvaksi viikko sitten ilta-auringossa otetun kuvan härkälinnusta melkoisen kokoisen saalin kanssa.

Yksin kappalein en ole veijareita alkanut laskemaan, mutta myyrillä näyttäisi olevan paljon viime kesäistä parempi pesimävuosi. Varvikosta kuuluu rapinaa ja polkujen yli vilahtelee metsämyyriä edellisvuotta paljon enemmän. Toissa kesästä ollaan kuitenkin vielä kaukana.

240713_6499-1Olen jo vuosia sitten kuvitellut ottaneeni kaikki auringonnousu ja -laskukuvani. Viime keskiviikkona kuitenkin ilmassa oli jotain kosteutta, pölyä tms, joka sai auringon laskemaan uskomattoman punaisena. Pakko oli yrittää kuvia siitä. Kuvaa piti alivalottaa niin paljon kuin kamera sieti ja sitten yrittää Fotarissa korjata tummaa päätä.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s