Kolmen haukkalajin puolituntinen


Krisse tuli mökille sunnuntai-iltana. Koko viime viikon on satanut ja tuullut pohjoisesta. Krissen saapumisen jälkeisenä yönä taivas kuitenkin selkeni vähäksi aikaa ja näkyviin putkahti upea kuutamo. kuutamoTaisipa olla täyden kuun aika. Sitä kuvatessa menikin sitten ensimmäinen iltamme täällä. Kerroin Krisselle, että on ollut tavattoman köyhä petolintukesä. Olen nähnyt niemestä käsin vain yhden tuulihaukan ja hämärässä taivasta vasten varjokuvana näkyneen suo- tai sarvipöllön. Varpushaukka kävi verottamassa pihassa pesineen käpytikan pesuetta ja oletettavasti lopulta tyhjensi pesän. Krisse lupasi alkaa laiturille petovahdiksi. Lupasin pestin, mutta varoitin, että siinäpä sitten saat nököttää koko viikon. Enpä vain arvannut mitä tuleman piti.

Maanantai meni kaupungissa isän ja Irjan luona turistessa ja ja kaupassa käydessä. Mökillä odotti sitten vielä urakka. Muuan tämän kesän urakoista on rannassa näkemäesteeksi vuosien aikana kasvaneiden koivujen ja mäntyjen kaataminen. Rannassa kaikki puut kasvavat järvelle päin kallellaan ilmeisesti suurten mäntyjen katveesta valoa hakiekseen. Ajattelin, että apu voisi olla paikallaan etteivät puut kaadu järveen. No sinne ne nyt kuitenkin valtaosin menivät avusta huolimatta. Pieni osa on vielä kaatamatta. Suurin työ niiden kanssa kuitenkin vielä odottaa: niiden karsiminen, sahaaaminen lyhyemmiksi pätkiksi ja kuivumaan raijaaminen.

Tämä aamu alkoi mallikkaasti näyllä, jota koko kesän olen odottanut. Näkymäesteitä ei aamulla enää ollut ja huomentupakalle istuessani näin selällä kuikkaparven. Lintuja oli kaikkiaan 13 yksilöä. Unenpöpperössä ajattelin niiden olevan liian kaukana kuvattavaksi. Kun havahduin, että niitä voisi kuvata taustamaiseman kanssa, oli jo myöhäistä. Nyt ne todella olivat liian kaukana.

Petovahti asettui asemiinsa puoli yhden maissa. staijaustaParinkymmenen minuutin jälkeen kuvassa näkyvän, vastapäisen saaren yläpuolelle ilmestyi falco kiertelemään. Paikalliset lintuharrastajat ovat pöntöttäneet Pyhäjärven saaria nuolihaukkaa varten. Oletin niitä tänä kesänäkin Matinsaaressa olevan. Olivat pysytelleet näkymättömissä tähän asti eikä poikastenkaan ääniä ollut kuulunut. Paikalla siis kuitenkin olivat. Putkella löytyi saaren yläpuolelta toinenkin nuolihaukka. Putkessa oli ykskaks kolme petoa. Yksi falcoja paljon suurempi. Meille lintu oli vieras, mutta se kierteli saaren päällä parikymmentä minuuttia ja ehdimme hakea kaikki matkassa olleet lintukirjat petolintuoppaineen laiturille ja vuorotellen kirjoja tutkien ja putkeen tähystellen lintu varmistui mehiläishaukaksi. Aikansa pyörittyään se liiteli etelelään häviten saaren taakse. Kiikaroin vielä ympäristöä ja löysin viereisen saaren päältä taas falcon, jonka lentotyyli oli aivan toisenlainen kuin nuolihaukkojen. Putken kanssapaikalta löytyi vielä tuulihaukka.

Iltäpäivän viime tunteina ajoimme vielä Pyhä-Häkkiin. Krisse ei ollut koskaan nähnyt pikkusieppoa ja se oli nyt kierroksessa. Aika monessa tietopaikassa piti atrappia soittaa ennen kuin se viimeisessä tietämässäni paikassa suvaitsi tulla näyttäytymään ja Krisse sai eliksensä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s